« Tillbaka till nyheter

Ordförande har ordet – Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Publiceringsdatum: 6 feb 2023

Kära vänner, månadsgivare och medlemmar – nu kavlar vi upp ärmarna – om vi någonsin kavlat ner dem. Att vara kvinna känns ibland som att stå i ständig beredskap och ta strider från det egna privata rummet till det offentliga rummet som rymmer världen.

Idag den 6:e februari är det internationella dagen mot könsstympning. Fyra miljoner flickor i världen är i riskzonen för könsstympning, eller female genital mutilation (FGM), enligt uppskattade siffror från FN. Könsstympning innebär att en del eller alla externa delar av det kvinnliga könsorganet tas bort. Oftast genomförs övergreppet på flickor mellan 4–14 år. Bakom utövandet av denna mycket skadliga och våldsamma praktik ligger olika sorters könsdiskriminering för att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet och bevara deras “oskuld”.

Övergreppen utförs i många fall av outbildade barnmorskor, äldre kvinnor i byn eller barberare – ofta med smutsiga verktyg används och utan bedövning. Fler än 200 miljoner flickor och kvinnor i världen har redan blivit utsatta för könsstympning. Enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2015 uppskattas cirka 38 000 flickor och kvinnor i Sverige leva med konsekvenserna av könsstympning.

UN Women arbetar både med kvinnor och flickor som utsatts för kvinnlig könsstympning och med att förhindra utövandet. Metoder där olika samhällsaktörer samarbetar med varandra runt frågan har visat sig de mest effektiva. I länder där sedvänjan praktiseras fungerar UN Women som en samordnade aktör i frågan. I samarbete med lokala organisationer bedriver UN Women utbildnings- och informationsarbete för att sprida kunskap om vad övergreppet innebär och dess konsekvenser samt för att skapa en attityd- och formförändring i frågan. UN Women arbetar även med program som stöttar utsatta och överlevare genom att stödja kliniker som erbjuder specialiserad medicinisk hjälp samt rättshjälpskliniker. Läs mer om hur UN Women arbetar mot kvinnlig könsstympning.

På UN Women Sverige fortsätter vi att kämpa för att stoppa alla former av våld och för kvinnors och flickors rättigheter globalt i alla sammanhang.

Nyligen ledde jag konferensen om hedersrelaterat våld till minne av Fadime Sahindal som mördades för 21 år sen. Terrafem och ROKS har arrangerat denna faktaspäckade heldag i flera år och jag är stolt över förtroendet att återigen får moderera föreläsningar som gräver djupare och synliggör våld och förtryck i hederns namn som pågår runtom i världen.

Första gången jag var med och manifesterade mot hedersvåldet var bara dagar efter att Fadime mördats av sin far. Vi var en liten grupp från Terrafem som samlades på Mynttorget och det var mörkt och iskallt. Eftersom vi saknade mikrofon fick jag stå i polisens piketbuss och använda deras högtalare. Sedan dess har polis och myndigheter visat på ökat engagemang i frågan, men än finns mycket kvar att göra. Tills alla flickor och kvinnor är fria att leva sina liv som de vill.

Nu håller vi på att sy ihop en fantastisk feministfrukost för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen den 8 mars. Tillsammans med artister och aktivister kommer vi bland annat att tala om hot och hat på nätet. Kvinnor och tech är också årets tema på FN:s stora internationella möte i New York som pågår två veckor i mars under FN:s kvinnokommission (CSW).

Bli månadsgivare och kläck idéer om samarbeten med företag som kan stödja kvinnokampen globalt, så kan du få komma på vår härliga inspirationsfrukost på Soho House den 8 Mars 2023 kl. 08.00.

För våra medlemmar och månadsgivare runtom i landet kommer vi se till att vi filmar och fotograferar flitigt och om vi hittar några som kan filma hela evenemanget så kommer det att finnas på YouTube för alla. För vi behöver kraftsamla och fira samt hylla varandra för att hämta glöd och glädje i kampen för att orka. Tillsammans orkar vi länge.

Bli månadsgivare

Apropå hat och hot på nätet och verbalt våld i den digitala världen som alltför många flickor och kvinnor dagligen erfar, så gjorde jag en kort film på engelska inför ett tal på EU-kommissionen för ett par år sen. Här kommer den som en påminnelse.

Tack för ert engagemang och må ni ha vinden i ryggen och stå stolt och stadigt i kampen.

Varma hälsningar,
Alexandra Pascalidou
Ordförande UN Women Sverige