Kära månadsgivare, medlemmar och människorättsaktivister,
Nyligen dog min och mångas förebild och förkämpe Hedi Fried som överlevde förintelsen och koncentrationslägren. I Sverige blev Hedi psykolog och författare som aldrig slutade skriva och tala och strida mot rasism, antisemitism och alla sorters hat som drabbar människor.
Efter andra världskrigets förödelse och förintelse bildades FN 1945 i syfte att förhindra krig och samarbeta för fred. Eller som det står i inledningen av FN-stadgan ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel”.
Med dagens krig och konflikter behöver vi påminna oss om denna strävan. Rysslands krig i Ukraina fortsätter skörda liv och är en kränkning av ett lands suveränitet. Kriget i Jemen har drivit landet i en humanitär kris. Även i Etiopien har strider i Tigray bidragit till en humanitär kris. Kriget i Syrien har lett till en flyktingkatastrof. I Afghanistan plågas befolkningen efter flera årtionden av konflikter och naturkatastrofer. Listan kan göras lång och i alla dessa krig, kriser och konflikter drabbas kvinnor och flickor hårt och utsätts ofta för sexuellt våld, diskriminering och trafficking.
Det är lätt att förlora hoppet. Men det var hopp som skapade en världsorganisation som FN – en mötesplats där alla länder kan samlas, göra sina röster hörda och där själva organisationen är byggd för att mäkla fred, motverka konflikter och bidra till hållbar utveckling, jämlikhet och jämställdhet. Detta uppdrag gör FN unikt.
Men vi måste stå upp för FN i oroliga tider. För detta behövs politisk vilja, samarbete och finansiering.
Jag var nyss på UN Womens högkvarter i New York och mötte ledningen, medarbetare och andra nationella kommittéer. UN Women är ett av de yngsta FN-organen och det enda som har som global jämställdhet och kvinnors och flickor rättigheter som huvuduppdrag. UN Women gör ett ofantligt arbete i 100 länder – exempelvis i arbetet mot våld mot kvinnor och flickor. UN Women har till exempel bidragit till att 57 länder har kunnat stärka sin policies mot våld mot kvinnor och flickor. Genom UN Women har också stöd givits till över 760 initiativ för att reformera kvinnodiskriminerande lagar i olika länder. Det kan röra sig om äktenskapslagar, rättigheter att arbeta, ärva och äga etc. Men mer arbete behövs!
Protesterna i Iran fortsätter. De som står i frontlinjen är heroiska flickor och kvinnor som riskerar sina liv när de protesterar mot slöjtvånget och mullornas misogyna regim. Flickor från sju år och uppåt har tvingats skyla sig med slöjor som om deras blotta existens vore syndfull och straffbar. Minsta miss eller snedsteg straffas nämligen med allt från piskrapp till fängelse och numera döden. Den sk moralpolisen patrullerar och mäter kjol- och byxlängder och närstuderar huruvida enstaka hårtussar sticker ut. Dessa regler och lagar strider mot kvinnors mänskliga rättigheter. Vi står i solidaritet med Irans flickor och kvinnor och alla de som reser sig och revolterar mot förtrycket. Vi hör deras rop på hjälp, vi sprider deras budskap och vi beklagar förlusterna. Även om det kan kännas frustrerande att från vårt håll formulera stöd spelar allas våra protester roll. Vi på UN Women Sverige stödjer kvinnors organisering och feministiska frihetsrörelser världen över genom att bl.a. insamling och fördelning av medel till dem som behöver. Varenda krona gör skillnad. UN Women Sverige har till och med en egen kampanj i samarbete med frisörer runt om i landet – Cut To Change. Med hänvisning till att klippa hår i protest kan kunder samtidigt som de klipper sig donera pengar till UN Womens arbete och kvinnorättsorganisationer runt om i världen.
Vissa klagar på tangentbordsaktivister som profilerar sig genom att skriva starka inlägg. Jag tillhör dem som hejar på influencers och kända profiler med feta följarskaror som ägnar någon av sina poster åt att stärka flickor och kvinnor världen runt och jobba för insamling till UN Women.
Imorgon är det dags för den internationella FN-dagen mot våldet mot kvinnorna och flickorna, 25 november, även känd som Orange Day. Världen kommer lysa och kläs i orange som är färgen för optimism och en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. En av tre kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser. Under pandemin har våld och sexuella trakasserier ökat. Helt nya siffror från UN Women visar att det under 2021 dödades mer än fem kvinnor och flickor varje timme av någon i familjen. Detta måste få ett slut.
Vi på UN Women Sverige kommer manifestera och samla in pengarna genom ett event i Stockholm, kampanj i sociala medier. Våra lokalföreningar och nätverk anordnar orange aktiviteter runt om i landet bland annat i Göteborg och Skaraborg, byggnader lyser upp i orange, företag engagerar sig och samlar in pengar.
Glöm inte att varenda en av oss är viktig. Att varenda slant, vartenda initiativ faktiskt gör skillnad. Kom ihåg att varenda gång du höjer rösten höjer en patriark ögonbrynet och sätter i halsen för att han inser att det är svårt att tysta många. Var med oss i kampen och engagera dig, dela och sprid budskapet i dina kanaler och stöd vår insamling.
Nu stoppar vi mäns våld mot kvinnor.
Och mest av allt – minns människorättskämparna som med häpnadsväckande motståndskraft aldrig gav upp hoppet om mänskligheten. Vila i Fried, Hedi. Vi fortsätter kämpa i din anda!