Purity Soinato Oiyie växte upp i en Maasai-by i Kenya. När Purity var omkring 10 år gammal bestämde hennes pappa att hon skulle genomgå könsstympning och gifta sig med en 70 år gammal man, och därmed bli mannens femte fru.
”Jag pratade med min klassföreståndare, och hon informerade polischefen. Bara två timmar innan könsstympnings-ceremonin kom polisen och tog mig därifrån”, förklarar Purity.
Hon bodde sedan på ett skyddscenter i staden Narok i åtta år, där hon mot alla odds kunde gå klart skolan. Purity berättar att det svåraste för henne var att lämna sitt hem och sin familj, och hon funderade ofta på att återvända. Idag är Purity en aktiv motståndare mot kvinnlig könsstympning, och arbetar för World Vision och Kenyas anti-FGM styrelse. Hon föreläser i skolor och i Maasai-byar, och visar filmer för att informera om de konsekvenser kvinnlig könsstympning leder till. För att stoppa könsstympningen är det viktigt att förändra de normer och traditioner som kan finnas på lokal nivå, exempelvis att könsstympningen är en förutsättning för att flickor ska kunna bli gifta.
”Jag pratar också med pojkarna, och när de förstår hur kvinnlig könsstympning påverkar tjejer kan de vägra att gifta sig med tjejer som har blivit utsatta för övergreppet”, berättar Purity.
Purity förespråkar också vikten av att flickor i byarna ska få gå ut skolan, vilket de flesta inte har möjlighet till idag. Hennes dröm är att starta en gratis skola för alla flickor i byn, även för de som har blivit bortgifta tidigt och redan har barn, eftersom många föräldrar inte har råd att låta sina döttrar gå i skolan. Idag är Puritys pappa mycket stolt över henne. Han brukar berätta för alla att Purity har åkt till New York, och nu vill även de andra föräldrarna i byn att deras döttrar ska gå klart skolan. Purity höll tal under öppningen av förra årets FN-sammankomst för jämlikhet och kvinnors rättigheter; UN Commission on the Status of Women (CSW).
”När jag kommer tillbaka till min by kommer jag att ha så mycket att berätta! På CSW har jag lärt mig att vi inte behöver be om kvinnors rättigheter. Som kvinnor förtjänar vi dessa rättigheter. De är våra”, säger Purity.
Foto: UN Women/Ryan Brown