« Tillbaka till nyheter

Ordförande har ordet 2.

Publiceringsdatum: 4 maj 2022

”Follow the money”.

På denna patriarkala planet är det fortfarande männen som äger den absoluta majoriteten av kapitalet. Världens rikaste och mäktigaste globalt är män. Det är sen Krösusarna smörjde kråset och pojken med guldbyxorna blev fenomen.

I stället för att störta systemet kan vi försöka få dessa män som samlar och strör pengar som vore det Monopolspel att förstå att de kan, bör och behöver göra skillnad. Ty all forskning tyder på:

1. Att jämställdhet gynnar allt från börsnoterade bolag till statliga verksamheter.

2. Att flickors och kvinnors skolgång och utbildning inte blott gagnar dem själva utan hela familjer, byar, orter och lokalsamhällen.

3. Att lyfta en kvinna är att lyfta ett kollektiv.

4. Att stärka kvinnor är att stärka samhällen.

Som feminist får man ofta höra att man hatar män. Det är en direkt lögn. Jag älskar män. Modiga, medmänskliga, empatiska, solidariska män som strider för större saker än sitt eget ego. Jag älskar män som är medvetna om sina medfödda patriarkala privilegier och försöker fördela fördelar och förmåner lite mer rättvist. Jag älskar män som håller upp symboliska dörrar så att flera kan passera. Inte bara deras egna spegelbilder.

I kampen för jämställdhet är männen våra allierade. Trots den sexistiska söndringen och kvinnohatets förödande praktiker runtom i världen är männen avgörande i kampen. Vi behöver dem som bundsförvanter, spioner och infiltratörer. De vet vad som sägs i de slutna herrsällskapen och svettiga omklädningsrummen. De kan störa stämningen och ifrågasätta sina bastubröder utan att straffas och stämplas för livet. Det är snubbarna som i sina separatistiska sammanhang kan inflika fakta om kvinnors utsatthet och vikten av jämställdhet. Vi behöver män som axlar ansvar inte bara för sina egna fruar, flickvänner, systrar, döttrar och mödrar utan för alla som fötts till underkastelse enbart på basis av våra kön.

På UN Women Sverige är vi måna om männen och deras mobilisering mot kvinnoförtrycket och våldet som kostar kvinnors liv. Bara i år och bara i Sverige har 17 kvinnor mördats på 17 veckor. Med största sannolikhet av närstående män. Män som någon gång sagt att de älskar dem. Och om det sker i Sverige, ett av världens mest jämställda länder kan vi bara ana hur det ser ut i resten av världen. Även om mörkertalet är enormt vet vi att var tredje kvinna utsätts för fysiskt och sexuellt våld under sitt liv enligt FN. Siffror som ökat under pandemin, då utsatta kvinnor och flickor tvingats spendera mer tid hemma med sina förövare. Det är ingenting annat än en global tragedi. Det är ett uråldrigt, pågående, lågintensivt krig.

Så vi välkomnar männen som är redo att manifestera motstånd genom att bli medlemmar, månadsgivare och samarbetspartners och stödja UN Womens globala arbete.
Du som är man kan med andra göra skillnad utan att behöva röra dig ur fläcken. Du som är mäktig man i beslutsfattande position kan göra det till en vana att slentrianfråga: ”Men var är kvinnorna?”

Det är därför vi har #HeforShe på UN Women. För att vi vet att männen har makten och möjligheten att förändra. För att männen behövs i arbetet. Bli en #HeForShe och våga #tasnacket.

Äger du ett eller flera företag, sitter du i en eller flera styrelser, jobbar du på verkstadsgolvet – oavsett vad du gör vet vi att du kan göra skillnad.

Inled ett samarbete med UN Women Sverige som flera idrottslag och företag har gjort och bli en hygglig prick som gör skillnad.

Den skillnaden kan börja i ditt eget hem och får ännu större effekter på mänsklighetens samlade välbefinnande om du skänker en slant för att jämna ut löneglappen och stötta arbetet mot våld mot kvinnor.

Vi instiftar ett Företagsråd där vi behöver män som är redo att kavla upp och kamma in samarbeten och sponsorer. Det finns så mycket du kan göra mannen. Varmt Välkommen!

Vänligen,
Alexandra Pascalidou
alexandra@unwomen.se