« Tillbaka till nyheter

#MeToo, vad händer nu?

Publiceringsdatum: 19 mar 2018

Under den 62: a konferensen om FN:s kvinnokonvention CSW i New York anordnades ett seminarium om #MeToo och hur arbetet för en jämställd värld måste fortsätta.

”Media har en stark plattform för att belysa tvivelaktigt beteende och kan hålla maktinnehavarna ansvariga”, sa Sienna Miller, aktivist och skådespelerska i sitt öppningstal av seminariet.

”Under min tidiga ungdom som nybliven skådespelerska var jag det perfekta betet för skvallerpressen. Jag var optimistisk, driven, ambitiös och hårt arbetande ung kvinna som var målmedveten om att uppnå en skådespelarkarriär baserat på min talang och mina meriter. Jag blev konstant trakasserad… Mitt liv och karriär låg i händerna på människor som var destruktiva, som kränkte och dömde mig på sätt som jag aldrig behövt utstå om jag var man…”, berättar Sienna.

De senaste månaderna har visat omfattningen av diskriminering och sexuellt utnyttjande av kvinnor i media- och reklamindustrin. Målsättningen med seminariet är att etablera en plattform där fokus nu förflyttas från problematiken med diskriminering och sexuella trakasserier till lösningar och idéer från verksamma aktörer i medievärlden.

”#MeToo-rörelsen är antagligen den mest etablerade rörelsen som jag har sett”, sa Matthew Wrinkler, medgrundare av Bloomberg News.

”Mer eller mindre varje profession är inkluderad i rörelsen… MeToo har gett ny mening till konceptet och utövandet av nolltolerans”, tillägger Matthew.

Wrinkler har varit med och utarbetat en strategi för att antalet kvinnor och män ska vara jämnt fördelad på Bloomberg news, både framför och bakom kameran. Framför allt syftar initiativet till att öka kvinnor i ledarskapspositioner, att inkludera kvinnors perspektiv i berättandet samt att skapa flexibla arbetstider för föräldrar.

Omfattningen av sexuella trakasserier som MeToo har uppmärksammat visar på hur diskrimineringen av kvinnor och flickor genomsyrar hela samhället. Trots att kvinnor representerar hälften av världens befolkning är det mindre än en tredjedel av alla talande karaktärer i filmer som är kvinnor.

Enligt Geena Davis Institute on Gender in Media är endast en fjärdedel av personer som hörs, syns eller läses om i nyhetstidningar, tv och radionyheter är kvinnor. Lönegapet mellan män och kvinnor i medieindustrin är enorm. Vissa rapporter visar på att kvinnor tjänar 77 cent på varje dollar som män tjänar. I Hollywood är gapet ännu större – då beräknas kvinnor tjäna 30 cent på varje dollar. Lönegapet är ännu värre för rasifierade kvinnor i underhållningsindustrin.

UN Womens Exekutiva direktör Phumzile Mlambo-Ngcuka understryker hur viktigt det är att MeToo-rörelsen fortskrider: ”För första gången ser vi hur män med makt hålls ansvariga för deras beteende. De som har en plattform bör nu använda den för att stå upp för jämställdhet – för alla”.

”Det är av största vikt att utrymmet som MeToo-rörelsen har skapat finns kvar, så att vi kan rädda liv – för kvinnor dör till följd av det befästa våldet mot kvinnor. Just nu sörjer vi bortgången av mördade Marielle Franco i Brasilien. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och var en av Brasiliens främsta aktivister, feminister och politiker.”

Dagens nuvarande digitala medielandskap har stor påverkan på människor och har därmed en enorm möjlighet att bidra till en positiv förändring. Diskussionerna på mötet fokuserade på hur media kan bidra till samt bli en del av jämställdhetsarbetet. Deltagarna på seminariet efterfrågade ansvar, jämställdhetsintegrering i media och riktade insatser för att uppnå lika lön mellan könen samt ett ökat antal kvinnor i beslutsfattande positioner inom mediavärlden.

Pamela Sittoni, redaktör för East African Nation Media Group, delade hennes erfarenheter som afrikansk kvinna i mediavärlden och noterade den utpräglade tystnadskulturen som hindrar kvinnor från att berätta och rapportera. ”Vi måste fokusera på hur vi kan gå vidare från berättandet till hur vi får ett stopp på diskrimineringen och hur vi hanterar förövarna”.

”Vi måste sluta se genus och kön som ett separat ämne, speciellt inom media. Vi behöver jämställdhetsintegrering”, sa Fatemeh Farang. ”Till dess att vi gjort detta och tills dess att vi börjar engagera män i jämställdhetsfrågan kommer det alltid att ses som en sak vi arbetar med vid sidan om – inte en essentiell del av det arbete vi bedriver”, uttrycker Pamela.

Ine Marie Eriksen Søreide, Norges utrikesminister, avslutade seminariet med väl valda ord: ”Det finns ingen återvändo efter #MeToo. Det finns inget utrymme för ledare som inte tar sexuella trakasserier på allvar. Media har stor makt och om den används på rätt sätt kan den användas för att frammana att jämställdhetsdebatten fortskrider”, säger hon.

”Du skriver artiklar som miljontals personer läser, du skriver filmmanus som formar hur vi uppfattar världen omkring oss och du agerar i serier och filmer. Vi behöver att ni alla fortsätter att berätta”, avslutar Ine Marie.

Photo: UN Women/Ryan Brown