Qaerim Emini är 25 år och uppvuxen i Ashkali-området i Lipljan, Kosovo. I området bor många minoritetsgrupper och enligt tradition är det vanligt att flickor gifter sig väldigt tidigt. Uppvuxen mitt i det hela märkte Qaerim att antalet flickor i hans klass i skolan minskade för varje år. Han hörde även många historier om hur de gifta flickorna efter några månaders äktenskap började bli slagna av sina män.
Qaerim har nu blivit en av många volontärer i en dörrknackningskampanj som ska motverka för tidiga äktenskap i runtom i Kosovo. Kampanjen är skapad av Network of Roma, Ashkali and Egyptian Women Organizations of Kosovo (NRAEWOK), ett projekt under UN Womens och EU:s program ”Implementing Norms, Changing Minds”.
Målet med kampanjen är att öka kunskapen om de negativa konsekvenser som tidiga äktenskap har på flickors liv; de går miste om viktiga utbildningschanser och riskerar att bli utsatt för våld i nära relation.
Eftersom Qaerim själv är uppvuxen i ett minoritetsområde känner han väl till normaliseringen av tidiga äktenskap och av våld i äktenskapet. Hans erfarenheter har hjälp honom i kampanjen, där fler öppnar dörren och bjuder in honom till att faktiskt prata om de här frågorna. ”Jag är inte en främling, jag är en av dem,” förklarar han.
NRAEWOK:s programchef Xhulieta Devolli säger att kampanjen varit mer framgångsrik än hon trott från början och hon menar att budskapet kring riskerna med tidiga äktenskap har gått fram till många familjer. Tidiga äktenskap har länge varit en tradition och norm som inte ifrågasatts, men i och med kampanjen har folk börjat tänka på vad som egentligen är bäst för flickorna.