Mäns våld mot kvinnor är inte en kvinnofråga
Enligt globala siffror från UN Women utsätts en av tre kvinnor i världen för våld under sin livstid, ofta av en närstående man. Detta våld sker oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats.
Inte alla män, kanske någon tänker. Men tillräckligt många för att göra detta till ett strukturellt problem. Alla män utför inte våld. Men män som utför våldet finns i alla grupper och är kultur- och klassöverskridande.
Därför är det så viktigt och fint att så många män – och andra – nu manifesterar mot våldet i solidaritet med utsatta, för att få ett stopp på våldet.
Lördag den 25 maj anordnas Orange Day MC Charityride – en kortege av bikers som kör genom landet som en manifestation mot våld mot kvinnor. Målgången är Södra Promenaden i Norrköping, och i Vasaparken på kvällen väntar festligheter, tal och musik. De insamlade medlen går till UN Womens globala arbete mot alla former av våld mot kvinnor.
Kortegen är en av Sveriges största och detta är sjunde året i rad den anordnas. Manifestationen är normbrytande och visar att många män arbetar mot våldet. Normer, beteenden, policies och lagar behöver förändras, samt att det förebyggande arbetet behöver stärkas för att vi ska få stopp på våldet.
I Sverige har ett antal nyliga kvinnomord – femicide – uppmärksammats. Femicid är mord på kvinnor just för att de är kvinnor och oftast av en partner eller närstående man. Kvinnor som dödats har oftast har tidigare varit i kontakt med myndigheter utan att ha fått tillräcklig hjälp. Därför måste nu mer göras.
Globalt är siffrorna slående. En nylig rapport från UN Women visar att nästan 90 000 kvinnor och flickor i världen årligen dödas avsiktligt. 55 procent av alla kvinnomord sker av en familjemedlem eller nära anhörig vilket innebär att 133 kvinnor över världen varje dag dör i sina hem.
Maria Andersson, grundare och samordnare av Orange Day MC Charity Ride
Ulrika Grandin, generalsekreterare UN Women Sverige
Länk till orginalartikeln i Norrköpingstidningar