« Tillbaka till nyheter

”Det här yrket har gett mig ekonomisk frihet”

Publiceringsdatum: 11 apr 2019

Padma Chaudhary är 38 år och bor i Nepal med sin man och deras två barn. Idag är hon stolt över att vara ekonomiskt självständig, men så har det inte alltid varit.

För mindre än ett år sedan blev varje dag en kamp för att få ekonomin att gå ihop. Hon och hennes man arbetade med sitt jordbruk, men då de inte tjänade tillräckligt för att försörja familjen blev de tvungna att söka jobb utomlands. Padma reste till Libanon år 2009, men efter att ha arbetat i två år med låg lön och bristfälliga språkkunskaper åkte hon tillbaka hem. De hade fortfarande inte råd att försörja sin familj, vilket resulterade i att Padmas man fick åka till Malaysia och se om han kunde få ett jobb där.

En dag fick Padma höra om ett utbildningsprogram som riktar sig till kvinnor som återvänt efter arbete utomlands. Programmet, som genomförs av Pourakhi Nepal i samarbete med UN Women, går ut på att utbilda dessa kvinnor i att köra e-rickshaw (ett elektroniskt fordon som används till att skjutsa människor). Att utbilda dessa kvinnor är ett sätt att stärka dem ekonomiskt, samtidigt som fordonet är mer miljövänligt än de rickshaws som drivs av bensin.

Padma berättar att det bara tog henne en dag att lära sig köra, och att dagen då hon fick sin e-rickshaw var en glädjefylld dag för hela byn: ”Min man arbetar i Malaysia och tjänar lika mycket som jag gör här, vilket inte är värt besväret med att vara borta från sin familj”, säger hon.

Nu väntar Padma på att hennes mans kontrakt i Malaysia ska ta slut så att han kan komma tillbaka hem. Med de besparingar de nu har lyckats få ihop vill de öppna en restaurang eller en butik. Padmas inkomst från att köra sin e-rickshaw har även gjort det möjligt för henne att hyra mer mark, och därmed öka skörden från deras jordbruk som hon arbetar med när hon inte är ute och kör.

”Jag är väldigt nöjd eftersom det här yrket har gett mig ekonomisk frihet.” säger Padma.

Hon förklarar att det inte går att mäta tillfredsställelsen av att kunna vara ekonomiskt självständig istället för att behöva leva på andras generositet.

”Förutom ekonomisk självständighet har programmet även gett kvinnor som Padma mer respekt i samhället och förändrat åsikter om att endast män kan köra. Kvinnor som Padma har fått självförtroende och möjlighet att höja sina röster angående problem som berör dem. Som förebilder i sina samhällen har dessa kvinnor inspirerat sina medmänniskor och nästa generation till att följa i deras fotspår”, säger Chandani Rana, Executive Director på Pourakhi Nepal.
Foto: UN Women/Merit Maharjan