Kvinnlig könsstympning (Female Genital Mutilation, FGM) är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och en kränkning av flickors och kvinnors reproduktiva hälsa, integritet och välbefinnande. Kvinnlig könsstympning innebär att en eller alla externa delar av det kvinnliga könsorganet tas bort. Mer än 230 miljoner kvinnor och flickor världen över lever med konsekvenserna av våldet – en alarmerande ökning med 15 procent sedan 2016. UN Women och FN-systemet står fast i sitt stöd till kvinnors rörelser och civilsamhällesorganisationer, bland annat genom FN:s fond för att stoppa våld mot kvinnor. Läs mer om UN Womens arbete mot våldet här.
Den 28 april 2025 publicerade FN:s världshälsoorganisation (WHO) nya riktlinjer för hantering av hälsokomplikationer orsakade av könsstympning av flickor och kvinnor. Detta är en uppdatering av WHO:s riktlinjer från 2016 med ett utökat fokus och uppdaterade rekommendationer för både förebyggande av kvinnlig könsstympning och klinisk hantering av komplikationer.
De nya riktlinjerna innehåller åtta rekommendationer för länders arbete mot könsstympning:
1. Utbildning och kapacitetsbyggande för hälsoarbetare om förebyggande och vård av kvinnlig könsstympning, inklusive tillgång till resurser.
2. Utbildningsinsatser riktade till kvinnor och flickor som lever med eller är i riskzonen för könsstympning samt män och pojkar i samhällen där kvinnlig könsstympning förekommer.
3. Deinfibulering för kvinnor med typ III könsstympning – Deinfibulering är ett kirurgiskt ingrepp där den del av underlivet som har täckts eller tillslutits genom typ III könsstympning (infibulation) öppnas upp igen. Detta innebär att ärrvävnaden som täcker slidöppningen skärs bort eller öppnas för att återställa möjligheten till normal urinering, menstruation, samliv eller förlossning.
4. Psykisk hälsovård för kvinnor och flickor som lever med könsstympning och lider av ångest, depression eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
5. Kirurgisk och icke-kirurgisk sexuell hälsovård.
Därtill presenteras ytterligare rekommendationer om utveckling och genomförande av lagar och policyer mot kvinnlig könsstympning, professionella etiska riktlinjer för hälsoarbetare samt vikten av rådgivning och informerat samtycke före deinfibulering.
UN Women Sverige arbetar aktivt för att stoppa våld mot flickor och kvinnor, där kvinnlig könsstympning är ett viktigt arbetsområde, både i Sverige och globalt. Stötta vårt arbete här! Bidra till UN Womens arbete mot alla former av våld mot flickor och kvinnor här.
Foto: UNFPA
#EndFGM #MoveForward