« Tillbaka till nyheter

Julhälsning från ordförande

Publiceringsdatum: 20 dec 2023

Kära vänner,

Julen står för tröskeln, adventsstjärnorna lyser upp mörkret, doften av saffran, russin och pepparkakor sprider välbehag och vi köper julklappar till de vi älskar. Allt för att fira Jesusbarnet som föddes i Betlehem av en fattig flyktingflicka som gav oss världens största religion -kristendomen – och därmed julen. Jag tänker ofta på Maria, den unga utsatta mamman, som egentligen där och då, enligt den tidens patriarkala lagar skulle ha stenats till döds för att hon, en ogift flicka födde en oäkting. Lyckligtvis undslapp Jungfru Maria grymheten och hon födde och fostrade en son som bland annat förkunnade kärlek, empati, förlåtelse och försoning.

Ett stenkast från Betlehem ser vi samtidens mödrar kämpa för att hålla sina barn vid liv. Jag följer tragedierna timme för timme och övermannas av grymheten.

Jag orkar inte se flera barn som skakar och skriker över sina livlösa mödrars kroppar.

Jag orkar inte se flera kvinnor och barn och män begravda i rasmassorna.

Jag orkar inte se fler flickor och pojkar som bär sina döda syskon inlindade i vita plastpåsar.

Men nu handlar inte den här texten om min sorg och frustration. Nu handlar det om alla de som lider och avlider en bit bort från Betlehem där hoppet och kärleken föddes.


Så jag och vi måste orka. Jag och vi som har förmånen att leva i fred och frihet och har möjligheten att stänga av istället för att scrolla vidare på sociala medier där vittnesmålen avlöser varandra. Vi måste orka se och synliggöra och fortsätta kämpa för fred och frihet i Gaza, Palestina, Israel och överallt där liv släcks och kroppar trasas sönder.

Även om vi känner vanmakt inför krigsherrarnas terror och tyranni måste vi använda vår röst för att påverka världen och verka för fred, frihet och rättvisa. Om inte annat måste vi ha ett svar när våra barn och barnbarn i framtiden kommer fråga oss vad vi gjorde. Om vi bara sitter med armarna i kors kommer historiens dom vara skoningslös.  

UN Women har under året kunnat intensifiera sitt humanitära arbete där kvinnor och flickor behöver FN som mest. UN Womens uppgift är att skydda och stötta kvinnor och flickor i utsatta situationer, att stå upp för deras rättigheter och bidra till att andra aktörer också gör det.

I konflikter och kriser, och i helt vardagliga situationer pågår kontinuerligt ett våld mot kvinnor och flickor. Detta är inget mindre än en global pandemi och ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser. Miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte ens är ett brott. Trots att det totala antalet mord i världen minskade förra året mördades fler kvinnor än under något annat år de senaste två decennierna, visar en rapport från UN Women. Nästan 89 000 kvinnor dödades avsiktligt förra året och hela 55 procent av alla dessa mord utfördes av en familjemedlem eller nära anhörig. Det innebär att omkring 133 kvinnor dödas varenda dag i sina egna hem.

Men, det finns hopp. UN Women har utökat arbetet mot våld mot kvinnor och flickor som når nära tre miljoner kvinnor. Fokus ligger på stöd till överlevare, på att förändra destruktiva normer och att förebygga våld mot kvinnor och flickor som har visat sig vara en av de mest effektiva metoderna för att stoppa våldet. 

Under FN:s internationella dag för att stoppa våld mot kvinnor och flickor – som också kallas Orange Day – den 25 november – uppmärksammade vi våldet. Världen och Sverige färgades i orange, torg och byggnader lyste upp i orange och människor bar denna hoppets färg för att ta ställning för en värld fri från könsrelaterat våld.UN Women Sverige arrangerade event både i Göteborg och i Stockholm. Runt om i landet anordnade även våra lokalföreningar och nätverk olika aktiviteter för att kraftsamla mot våldet. Stort tack till alla som medverkat, stöttat och möjliggjort alla aktiviteter och insamlingar i samband med Orange Day. Ni är ljuset i det misogyna mörkret och era bidrag är avgörande.


Fortsätt stötta UN Women även 2024 och bli Världsfeminist – genom att anta en global syn på feminism och engagera dig för jämställdhet och kvinnors rättigheter bortom alla gränser. Köp en av våra julklappar i medmänsklighetens anda eller skänk en julgåva


God Jul och Gott Nytt År i fridens och fredens och jämställdhetens tecken!

Varma hälsningar,
Alexandra Pascalidou
Ordförande UN Women Sverige