« Tillbaka till nyheter

Fotbolls-VM 2023 – en ögonöppnare för jämställdhet

Publiceringsdatum: 25 aug 2023

Läs kommentaren från vår verksamhetschef Ulrika Grandin om det fotbolls-VM vi har fått uppleva i sommar och hur detta har betydelse för jämställdhetsarbetet:

Så var då fotbolls-VM 2023 slut för denna gång! Våra hjältar kom hem med ett brons och är nu dessutom rankade världsetta på FIFA:s ranking, för första gången någonsin. Vilken prestation!

Det svenska landslaget liksom alla dessa otroliga fotbollsspelare i VM är stora förebilder för så många flickor och kvinnor i Sverige och i världen.

Vi på UN Women har varit med och hejat fram laget hela vägen. UN Women är också ett av de FN-organ som under VM tillsammans med FIFA lyft budskap om fred, inkludering och jämställdhet. UN Women har lyft budskapen ”Unite for Gender Equality” och ”Unite for Ending Violence against Women” under FIFA:s huvudslogan “Football Unites the World”.

Och detta VM har sannerligen varit en ögonöppnare för många om hur kvinnors idrott inte alls har samma villkor, uppmärksamhet eller ekonomi som den manliga motsvarigheten. Och hur sporten inte är jämställd. Läs mer

Många är de som lyft sina röster för ökat stöd för damfotbollen, för att stärka de ekonomiska resurserna för kvinnor och flickors idrottande och för att stärka arbetet mot diskriminering och stereotyper inom sporten. Läs fler exempel om detta på vårt Instagramkonto.

Publiken och världen har under VM verkligen tagit till sig dessa otroliga fotbollsspelare och idrottare. Och många rekord har nåtts.

  • Fotbolls-VM 2023 blev det mest besökta med över en miljard i publiksiffror.
  • Rekordmånga mål gjordes med 163 mål under VM.
  • Englands landslagsspelare Chloe Kelly satte rekord i hastighet i straffsparkar med en hastighet på över 110 km/h.
  • Flera matcher hade publikrekord i antal tittare. I Sverige såg nästan 1,8 miljoner tv-tittare Sverige-USA-matchen. I Australien såg otroliga 11 miljoner tittare matchen Australien-England, vilket blev ett av Australiens mes sedda TV-program.
  • Rekordmånga fans deltog i fan-festivalen under VM.
  • Efter VM annonserade den australiensiska regeringen i att de ska investera 200 miljoner dollar i kvinnors idrottande.
  • Sam Kerr i Australiens landslag och en av världens främsta fotbollsspelare har annonserat att hon kommer att starta en fotbollsakademi för kvinnor och flickor.
  • Flera fotbollsklubbar vittnar om många nya kvinnliga medlemmar.

Sport och idrott har stora möjligheter att bidra till förändring för jämställdhet, inkludering och lika villkor. Nu gäller det att fortsätta arbetet! Detta är inte minst viktigt vi idag upplever en backlash för kvinnors och flickors rättigheter i världen.

Nu hoppas vi att detta VM i sanning varit en ögonöppnare för jämställdhet. Och att fler ger stöd till kvinnors idrottande, till jämställdhet inom sporten och för arbetet mot alla former av våld mot kvinnor och flickor runt om i världen.

Foto: Svensk fotboll