« Tillbaka till nyheter

Dörrarna till fotbollen har öppnats av feminismen

Publiceringsdatum: 8 aug 2023

Publicerad i Omvärlden 7 augusti 2023

Feminism har öppnat dörrarna till idrottshallarna för kvinnor. Nu ses VM-matcherna i fotboll av miljarder människor över hela världen. En större satsning på kvinnors idrottande kan vara nyckeln till att främja jämställdhet, skriver Alexandra Pascalidou.

I Rinkebyskolans lag var jag en flitig målgörare. När jag sa att jag ville bli fotbollsproffs fick jag höra: ”Men du är ju tjej…”

”Jag ska bli manlig fotbollsspelare” sa jag som redan på lågstadiet i hemspråksklassen fick läsa om antikens atleter och de olympiska spelen som portade flickor och kvinnor. Inte ens mödrarna tilläts sitta på läktarna och heja på sönerna de fött och fostrat. Tusentals år senare har feminismen lyckats låsa upp idrottshallarna som hyst herrklubbarna och låtit kvinnor ta plats på prispallarna, i många länder.

Fotbolls-VM 2023 som just nu pågår i Australien och Nya Zeeland väntas nå ett par miljarder människor och har slagit rekord med 1,5 miljoner sålda biljetter. Trots att Sveriges landslag är ett av världens bästa sänds inte VM 2023 i vanlig svensk tv. Endast en bråkdel del av idrotten det rapporteras om i media globalt är damidrott. Och när det rapporteras får fotbollsspelarna frågor som är minst sagt sexistiska. Har ni lesbiska i laget? Vad gör ni med era ungar när ni spelar?

Brasiliansk-svenska Marta Vieira da Silva som är VM:s främsta målskytt genom tiderna på både dam och herrsidan lyfts inte fram som de astronomiskt avlönade och avgudade manliga stjärnorna.

Sämre villkor för kvinnor
Enligt en undersökning tjänar kvinnliga elitidrottare i snitt bara en enda ynklig procent av vad männen tjänar och även om prispengarna i detta VM har ökat kraftigt motsvarar de fortfarande bara en tredjedel av prispengarna i herrarnas VM.

Förutom lägre löner har kvinnliga fotbollsspelare även färre möjligheter, mindre sponsring och sämre spelarvillkor. Kvinnliga spelare utsätts också för mer hot och trakasserier, även på nätet. Våldet mot kvinnor och flickor är dessutom underrapporterat då det saknas effektiva mät- och anmälningsmekanismer. Offren väljer därför ofta att lämna sporten.

Dubbelt så många idrottande kvinnor har upplevt sexuellt ofredande som barn (21 procent bland kvinnor jämfört med 11 procent bland män). Enligt globala siffror från UN Women rapporterar polisen också att våld i hemmen ökar när det går dåligt för männens favoritlag i större sportevenemang.

Kvinnliga förebilder behövs
Med sin slagkraft kan idrotten bidra till jämställdhet och motverka könsbaserat våld genom att påverka attityder och lyfta kvinnliga idrottsförebilder och uppmuntra inkludering. Mer utbildning och mer fakta och forskning behövs och här bidrar bland annat FN-organisationer som UN Women. Fler behöver höja sina röster, inte minst manliga idrottsstjärnor. Jag skulle gärna höra Zlatan tala mot kvinnoförtryck och könsrelaterat våld.

Fler idrottare, idrottslag och institutioner som ser problemen och potentialen med jämställdhet har växlat upp sitt arbete och lyfter frågorna. Tack vare idogt arbete har kvinnliga idrottares löner ökat och vi ser fler kvinnliga ledare och besökare av kvinnors idrottsevenemang.

Dribblade sig ut ur fattigdomen

Mina egna fotbollsdrömmar grusades, talangen och tålamodet räckte inte hela vägen. Det närmaste min forna fotbollsdröm jag kom var att jag fick intervjua legenden Maradona som berättade hur han dribblade sig ut ur fattigdomen.

Förhoppningsvis blir fotbollen framöver även en utväg för flickor och kvinnor. Låt oss därför fira vartenda VM-mål som ett steg närmare det stora målet – en rättvis värld där alla kan vinna på lika villkor.

Alexandra Pascalidou, ordförande UN Women Sverige