« Tillbaka till nyheter

Pressrelease: Orange Day 2021

Publiceringsdatum: 8 nov 2021

Det är dags att sätta fokus på ett problem som måste få ett slut – våldet mot kvinnor och flickor i världen

Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och UN Women Sverige fortsätter outtröttligt färga städer orange för att nå ut med budskapet att våldet mot kvinnor måste få ett slut. Dagen kallas Orange Day.

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld någon gång under sin livstid och det sker oftast i hemmet av en partner eller nära anhörig. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhälls- och folkhälsoproblem i Sverige och i välden.

– Vi lever fortfarande i ett samhälle med normer och värderingar som inte gynnar jämställhetsarbetet. Att titta på sig själv och sin närmiljö för att uppmärksamma och våga säga ifrån när man ser att något inte stämmer är en bra början, säger Petra Engberg, verksamhetschef för UN Women Sverige.

UN Women vars främsta syfte är att påskynda utvecklingen för kvinnors rättigheter och jämställdhet, manifesterar över hela världen denna dag. Kända byggnader som pyramiderna, Sfinxen, EU-kommission och här i Sverige Dramaten, Kungliga Operan och Friends Arena lyser i orange färg för att visa sitt ställningstagande.

– Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och flickor blir dödade. Detta måste få ett slut, menar Petra

Det pågår ett ständigt arbete från UN Womens sida med allt från humanitära insatser i kris, till olika program för att påverka civilsamhällen och regeringar till rättvisa och mänskliga rättigheter, samt för att stärka fred och säkerhet.

– FN och UN Women sätter press på regeringar världen över att ta sitt ansvar och vidta faktiska åtgärder mot våldet. Vi uppmanar alla att manifestera mot våldet mot kvinnor och flickor i världen den 25 november, säger Petra.

Kort om Orange Day

Orange Day infinner sig den 25 november varje år och är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen instiftades för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken som mördades den 25 november 1960. De fängslades för att de stått upp mot landets forne diktator, sexualförbrytaren och massmördaren Rafael Trujillo. FN och andra aktörer försökte påverka diktatorn att släppa systrarna, viket han gjorde men lönnmördade dem efteråt. En massiv rörelse följde efter mordet och systrarna blev symbol för folkets motstånd. I dag är systrana Mirabal folkhjältar i Dominikanska republiken.

Läs mer om Orange Day och hur du kan engagera dig