« Tillbaka till nyheter

Ordförande har ordet 5 – Tid att manifestera för jämställdhet

Publiceringsdatum: 21 sep 2022

Kära vänner och människorättsförsvarare,

Vi har just haft ett val. Många människor i min närhet uttrycker oro inför framtiden och det kan handla om allt från valresultatet till inflationen, räntehöjningarna och elräkningar, klimathoten, kriget i Ukraina och pågående konflikter och kriser runtom i världen. Andra oroar sig för det fortsatta jämställdhetsarbetet, kvinnojourernas situation och Sveriges feministiska utrikespolitik som har anammats av flera länder – däribland Mexiko, Kanada, Frankrike och Tyskland.

Valet avslöjade också ett enormt gap mellan kvinnor och män. Det var tankeväckande att se hur olika kvinnor och män röstade och vilka frågor de prioriterade. Hade enbart män fått rösta, som var brukligt sedan demokratins födelse och fram tills kvinnor lyckades erövra rösträtt, hade resultatet sett annorlunda ut. Det här borde vi diskutera mera. Precis som att vi borde diskutera våldet mot kvinnor mer – det fysiska och psykiska våldet men även det ekonomiska och det verbala våldet som tyranniserar kvinnor.

Det är fruktansvärt beklämmande att vi i ett av världens mest jämställda länder och mest robusta demokratier efter mordet i Almedalen på SKRs psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren nu även får veta att den misstänkta gärningsmannen hade planerat att mörda partiledaren Annie Lööf. I sitt avgångstal talade Lööf om dödshoten som har präglat hennes liv och arbete. Att valet dessutom ägde rum den 11 september, samma dag som utrikesminister Anna Lindh dog efter att ha blivit knivhuggen på NK 2003 gör frågan än mer alarmerande. Vad borde vi ha lärt oss? Hur kan vi skydda kvinnor i offentligheten från verbala och fysiska attacker? Det här är frågor som vi på UN Women Sverige kommer ställa till den nya regeringen.

Inte långt härifrån och närmare bestämt i diktaturen Iran dog nyligen den 22-åriga kurdiska Mahsa Jina Amini efter att ha torterats av moralpolis för att hon bröt mot slöjtvånget. Att Amini täckte sitt hår på fel sätt innebar hennes död. Iran har många starka, modiga feminister som protesterar på gator och sociala medier. I Sverige är den persiska diasporan en av de största etniska grupperna och väldigt engagerade eftersom de flesta flydde den religiösa regimen. Prata gärna med dem som kan farsi i er närhet och kan berätta mer om kvinnoförtrycket och protesterna.

För oss på UN Women Sverige är det självklart att kraftfullt fördöma våldet, förtrycket och alla sorters tvång som åläggs kvinnor med patriarkala, politiska eller religiösa förevändningar. Vi kvinnor ska vara fria att klä oss som vi vill. Klä på oss eller klä av oss. Och vi ska respekteras och slippa fördömas oavsett klädval. Svårare än så är det inte.

Idag startar FN:s generalförsamlings öppnande för arbetsåret. Det betyder att världens ledare åker till FN i NY för att diskutera världsläget.

  • Idag står kvinnors och flickors rättigheter under stort tryck världen över. UN Women är en helt central, viktig och trovärdig organisation som gör skillnad – på riktigt. Vi behöver dig ännu mer, bli månadsgivare
  • För att visa vi gör skillnad, kolla i den årsrapport som nyligen kommit UN Women Highlights 2021–2022

Viktiga datum närmar sig för att manifestera och belysa kvinnors och flickor rättigheter. En dag som ligger mig varmt om hjärtat är Flickdagen den 11 okt som instiftades av FN för tio år sedan för att synliggöra flickors utsatthet och för att lyfta kampen för varje flickas rätt att bestämma över sitt liv, sin kropp och sin framtid. Flickor – globalt och i Sverige – är ofta diskriminerade både som barn och för deras kön. De brottas med osynliggörande, pålagda könsroller och kroppsnegativa ideal med psykisk ohälsa som följd. Men unga flickor och tjejer har ofta ett stort engagemang både för feminism och andra politiska fri- och rättigheter. Vår egen klimataktivist Greta Thunberg är tillsammans med Malala som kämpar för flickors utbildning två av världens mest kända och inspirerande unga tjejer. Bakom dem står miljoner andra flickor redo att förändra världen.

Vi behöver bara lyfta och lyssna till flickor och tjejer.

Fredagen den 25 november måste ni skriva upp med orange penna i kalendrarna. Det är nämligen Orange Day – FN:s internationella dag för avskaffandet av mot våld mot kvinnor och flickor. Då färgas världen i orange som en påminnelse om kampen för att skydda och försvara flickor och kvinnor och skapa en värld fri från våld. Den dagen tänker jag klä mig i orange och medverka i samtal på ämnet som berör oss alla. Vi kommer bjuda in till frukost – lunch och middagsevenemang med artister och aktivister så håll utkik och hör av er om ni vill skapa orangea initiativ och insamlingar till förmån för världens kvinnor och flickor eller om ni vill samarbeta eller sponsra.

Just nu kan ni också engagera er genom att delta i HeForSheRun. Loppet pågår under hela september månad och du genomför det när det passar dig bäst. Du kan springa, gå, cykla eller ta dig fram på valfritt sätt, valfri sträcka. Med HeForSheRun vill UN Women Sverige uppmana till att manifestera för jämställdhet och mot könsbaserat våld genom friskvård och hälsa. Anmälningsavgiften stöttar UN Womens jämställdhetsarbete och du anmäler dig här HeForSheRun.Gör det själv eller tillsammans! Önskar du som arbetsgivare anordna en aktivitet för dina anställda och betala för anmälningsavgifterna kontaktar du oss direkt.

På torsdag åker jag till Bokmässan i Göteborg och hoppas träffa flera av er när jag bland annat leder samtal med Ukrainska författare: ”Ukrainian women in war: stories about courage and equality.” Samt samtal med Sydafrikanska feminister om hur kvinnor skildras i konst, litteratur och media.

Tveka inte att höra av er med idéer och önskemål och erbjudanden till oss om samarbeten. Rekrytera några nya herrlag till #HeForShe också och företag som behöver jobba mer på sin jämställdhetsprofil globalt.

All min kärlek till er alla,
Er Alexandra Pascalidou
Ordförande UN Women Sverige

P.S. Missa inte min dokumentärserie ”Mammorna i våldets skugga” i sju avsnitt på SVT Play

Foton:
Mahsa Amini: Social Networks / Zuma Press
Malala Yousafzai: UN Photo/Cia Pak