« Tillbaka till nyheter

Kvinnor och flickor på flykt i Sudan

Publiceringsdatum: 5 feb 2024

Kvinnor och flickor är särskilt utsatta i konflikten i Sudan. 5 miljoner människor har tvingats fly från sina hem, de flesta av dem kvinnor och barn. På flykt är kvinnor och flickor utsatta för stora risker för sexuellt och könsbaserat våld. Dessutom är försörjningsmöjligheterna svåra för de stora antal hushåll som nu leds av kvinnor. Det krävs ytterligare humanitära insatser med fokus på kvinnors och flickors särskilda behov.  

Situationen i Sudan förvärrades i april förra året när strider utbröt mellan olika styrkor i Sudan, framför allt runt Khartoum. Konflikten har spridit sig till andra delar av Sudan, inklusive de större regionerna Darfur och Kordofan. De humanitära behoven är mycket stora och nära hälften av befolkningen – omkring 25 miljoner människor – är nu i behov av hjälp.

UN Women finns i Sudan och samarbetar med olika lokala kvinnoorganisationer med en akut humanitär katastrofplan för att avhjälpa situationen. Den humanitära hjälpen försvåras i landet till följd av brist på säkerhet, bränsle- och elbrist samt dåliga förbindelser. 

Var med och gör skillnad! Bli Världsfeminist!

Eller stöd UN Womens arbete genom att swisha 900 29 32 

Photo: UNEP Sudan