« Tillbaka till nyheter

Julhälsning från UN Women Sveriges ordförande

Publiceringsdatum: 22 dec 2022

Kära vänner, feminister och humanister och demokratikämpar,

Här kommer en varm och helhjärtad julhälsning till alla er som gör skillnad i världen. Alla ni som trotsar mörkret med att sprida glimtar av ljus genom era insatser.

Just nu står kvinnors och flickors rättigheter under hårt tryck. I Afghanistan har det strukturella våldet mot kvinnor och flickor tagit sig extrema uttryck. Talibanerna diskriminerar halva sin befolkning, krymper kvinnors och flickors liv och kväver deras grundläggande fri- och rättigheter. Nu senast genom att ta bort kvinnors rätt att delta i universitet. Patriarkatet i denna extrema och auktoritära regim raderar helt enkelt kvinnorna från det offentliga rummet. Vi som lever i den fria världen måste förstärka deras röster och ge vårt stöd till deras motstånd. FN och UN Women finns på plats i landet för att motverka det värsta förtrycket.
I Iran fortsätter protesterna. De som står i frontlinjen är heroiska flickor och kvinnor som riskerar sina liv när de protesterar mot mullornas misogyna regim.

Samtidigt är många kvinnor och flickor på flykt, inte minst från kriget i Ukraina, men även i och från Etiopien, Jemen och Somalia med flera länder. Av de uppskattade 281 miljoner migranter i världen är kvinnor och flickor ofta särskilt utsatta, de har ofta mindre resurser, tar hand om familjemedlemmar och har större risk att utsättas för våld och sexuella trakasserier.

UN Women arbetar med att alla kvinnor och flickor som är på flykt ska kunna leva drägligt och få sina rättigheter uppfyllda, i alla stadier och typer av migration. Kvinnorna och flickorna själva, liksom de lokala kvinnorättsorganisationer som arbetar med dessa frågor, är de som bäst kan sin situation och vad som behövs göras. Därför konsulterar UN Women med lokala kvinnor och flickor och kvinnorättsorganisationer, så som t.ex. i programmet “Making Migration Safe for Women

Jag vill med denna hälsning också passa på att tacka alla som på olika sätt bidrog i kampen mot våld mot kvinnor och flickor i våra kampanjer Orange the World och 16 Days. På den internationella dagen mot våld mot kvinnor – Orange Day – den 25 november, anordnade vi på UN Women Sverige en manifestation med aktivister, politiker, poeter och artister till förmån för UN Women’s arbete mot alla former av våld mot kvinnor. Se här hur det såg under kvällen.
All insamling gick oavkortat till UN Women’s fond mot våld mot kvinnor som genom gräsrotsorganisationer på marken stödjer förebyggande arbete, stärker ansvarstagande och direkt arbetar med utsatta kvinnor och flickor.

Julen är ju kärlekens och givmildhetens och solidaritetens högtid. Ett utmärkt tillfälle att visa omtanke för världen och för alla kvinnor och flickor från Afghanistan till Iran, från Ukraina till Mexiko och Qatar som behöver stöd, styrka och strålkastarljus för att kunna driva kampen för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi som har allt kan för en slant skänka till dem som saknar det mesta. Bli månadsgivare och stöd arbetet för kvinnors rättigheter året om. Istället för att köpa julklappar som hamnar i ett hörn eller ligger och dammar kan du köpa UN Women Sveriges julhälsningar till dina nära och kära. Ge en företagsgåva eller som privatperson.

Gott Nytt År i fredens, frihetens och rättvisans och kärlekens tecken.

Tack för att ni finns!
Alexandra Pascalidou