« Tillbaka till nyheter

”Jag är den första kvinnan i min släkt som äger mark”

Publiceringsdatum: 13 feb 2019

Awaho Talla är 37 år och bor med sin man och sina fem barn i byn Yoko i centrala Cameroon. Hennes man har fyra fruar, och Awaho förklarar att det är kvinnornas ansvar att säkra en framtid för sig själva och sina barn. Men ingen kvinna i hennes släkt har tidigare ägt någon mark, och Awaho fick likt många flickor inte heller gå i skolan.

UN Women har varit med och infört projektet ”Gender Road”, som riktar sig till byarna längs en 25 mil lång väg som landets regering håller på att bygga. Projektet syftar till att stärka kvinnorna i dessa byar, och har fått finansiellt stöd från den Afrikanska utvecklingsbanken. Yoko är en av de byar som är med i projektet. Genom att förse byns kvinnor med ny kompetens samt underlätta deras tillgång till mark och kapital, kommer de så småningom kunna använda den nybyggda vägen för att ta sig till marknader där de kan sälja produkter och tjänster.

Awaho fick genom detta projekt tillgång till 400 kvadratmeter markyta att använda. Hon vill nu bygga ett eget hus, som hon sedan kan hyra ut för att få en inkomst.

Hon berättar att hon har lärt sina döttrar hur viktigt det är att äga egen mark, och hur viktigt det är att gå i skolan. I Awahos by har kvinnorna länge varit exkluderade från beslutstagande inom familjen, och de äger sällan någon egendom. Genom projektet kan nu fler kvinnor få tillgång till mark och därmed öka sin egenmakt.

”Jag är väldigt glad över min mark. Ingen kan förstå vilken lycka som finns i mitt hjärta. Det här är en väldigt stor bedrift!”, säger Awaho.

Klicka här för att bli månadsgivare och stötta UN Womens arbete för kvinnors och flickors rättigheter världen över.

Foto: UN Women/Ryan Brown