« Tillbaka till nyheter

Handbok om hantering av våld mot kvinnor och flickor inom sport

Publiceringsdatum: 5 sep 2023

Globalt förekommer våld mot kvinnor och flickor inom sporten liksom i alla delar av samhället. Våldet är djupt rotat i diskriminering mot kvinnor och flickor, brist på jämställdhet och i destruktiva sociala normer och traditioner.

Sportens värld är fortfarande mansdominerad och kulturen kan vara sexistisk. Dessutom kan sporten omgärdas av en tystnadskultur med bristande transparens. Det fattas även effektiva mekanismer för att rapportera våldet.

För att hantera våld mot kvinnor och flickor inom sport har UN Women och Unesco tagit fram en handbok ”Tackling violence against women and girls in sport: highlights – UNESCO Digital Library” med praktiska verktyg för åtgärder.

Handboken visar på att olika aktörer i samhället och inom sporten behöver arbeta tillsammans. Våld mot kvinnor och flickor är ett komplext och mångfacetterat problem, samtidigt som att idrott och sport ofta har komplicerad infrastruktur. Mycket har hänt inom området, till exempel inom lagstiftning, utbildning, uppförandekoder och rapportering. Men, mer behövs.

Några åtgärder som förelås för aktörer i handboken är:

– Erbjud regelbundna obligatoriska utbildningar
– Etablera transparenta rapporteringssystem
– Samla in och rapportera data
– Skapa inkluderande och säkra miljöer för flickor och kvinnors idrottande
– Främja en jämställd kultur

UN Women arbetar aktivt mot alla former av våld mot kvinnor och flickor och för jämställdhet inom sport på både global och nationell nivå. Ett initiativ är #HeForShe där män kan agera ambassadörer och röster för jämställdhet inom sport samt mot alla former av våld mot kvinnor och flickor. Deltagarna skriver under på sju principer om att agera och förespråka jämställdhet inom sporten. UN Women Sverige har idag samarbete med flera fotbollsklubbar i detta initiativ som Hammarby, GAIS, Gefle IF och Skövde AIK. Läs mer här.

Under fotbolls-VM 2023 samarbetade UN Women med värdländerna Australien/Nya Zealand och FIFA under en slogan om ”Football Unites the World”. Syftet var att visa på sportens kraft för inkludering, fred och jämställdhet. UN Women spred under VM budskap om “Unite for Gender Equality – UN Women Sverige” och ”Unite for Ending Violence Against Women”. Under alla VM-matcher hade lagkaptenerna budskap på sina armbindlar samt att budskapen syntes på digitala LED-skärmar, flaggor och banners under matcherna.

Bidra till UN Womens arbete med jämställdhet i sport genom att swisha 900 29 32 och märk med ”Unite”. Eller stöd UN Womens arbete för alla kvinnors och flickors rättigheter världen över genom att bli månadsgivare.


Foto: Seung Deok Seo.