« Tillbaka till nyheter

Ett halvår av krig i Gaza

Publiceringsdatum: 7 apr 2024

Kvinnor och flickor drabbas hårt och mer än 60 kvinnor dör varje dag. Majoriteten av de som dödats i Gaza är kvinnor och barn.

Den 7 oktober utförde Hamas en förödande attack och massakrer på civilbefolkning i Israel, liksom tortyr och sexuella övergrepp. Över 250 personer togs som gisslan. Detta startade kriget av Israel i Gaza som nu har pågått i ett halvår.

Idag är livet i Gaza oigenkännligt. Mer än en miljon människor lever i humanitär nöd. Mer än 70% av civil infrastruktur är förstörd i Gaza, så som bostäder, sjukhus, skolor och vattenreservoarer.  

Det är brist på mat, vatten, sanitet, skydd och medicin medan krig och bombningar fortsätter. Det varnas för hungersnöd i norra Gaza.

Kvinnor och flickor drabbas hårt av kriget. UN Women uppskattar att en miljon kvinnor och flickor är på flykt i Gaza utan tillgång till tillräckligt skydd, mat, medicin eller sjukvård. Kvinnoledda hushåll har sämre tillgång till mat och andra resurser på grund av de patriarkala normer som råder. Nästan 9 av 10 kvinnor har svårare att få mat än män. Gravida kvinnor riskerar näringsbrist för sig själva och fostret och tillgången till sjukvård är mycket begränsad. Riskerna för våld mot kvinnor och flickor är stora. I överbelastade läger i Gaza ökar risker för sexuella trakasserier, sexuellt och könsbaserat våld.

UN Women arbetar på plats i Gaza med humanitärt stöd, med särskilt fokus på kvinnor och flickor. UN Women arbetar tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer för att nå de mest utsatta kvinnorna och flickorna, bl.a. med psykosocialt stöd, finansiellt stöd, sanitetspaket och medicin. UN Women har också en viktig uppgift i att stödja och bidra till att alla humanitära organisationer på plats i Gaza tar hänsyn till kvinnors och flickors särskilda behov.

Sen kriget startade har UN Women nått mer än 100 000 med livsnödvändiga förnödenheter.

UN Women fortsätter att uppmana till omedelbar humanitär vapenvila i Gaza och ett omedelbart frisläppande av gisslan.

Stöd UN Womens arbete i Gaza genom att bli världsfeminist!
Eller swisha en gåva till 900 29 32 och märk ”Gaza”.

Läs mer
Gender Alert The Gendered Impact of the Crisis in Gaza.pdf (unwomen.org)

Statement on Gaza by UN Women Executive Director Sima Bahous | UN Women – Headquarters

Press release: 9,000 women have been killed in Gaza since early October – UN Women Sverige

Photo: UNICEF/Omar Al-Qattaa