I Iran har parlamentet antagit ett lagförslag som syftar till att skärpa hijabkraven. Enligt lagförslaget kan kvinnor som inte följer slöjkraven straffas med upp till tio års fängelse.
Lagförslaget, som benämns ”stöd till hijabens kultur och kyskhet”, planeras att gälla under en försöksperiod på tre år och har utlöst stora protester runt om i världen.
Enligt det nya lagförslaget kan kvinnor som anses vara ”halvnakna på offentliga platser”, eller på något sätt anses bryta mot klädkoderna dömas till fängelsestraff på fem till tio år. Dessutom riskerar kvinnor och flickor straff som piskrapp, reseförbud, beslagtagande av fordon, nekande av utbildning och tillgång till sjukvård.
FN fördömer lagförslaget
FN:s människorättsorgan fördömer lagförslaget och uppmanar i hårda ordalag Iran att dra tillbaka förslaget som dramatiskt skärper straffen för kvinnor som inte följer landets strikta klädkod.
”Detta drakoniska förslag går tvärs emot folkrätten och måste stoppas”, säger Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s människorättsorgan.
I förra veckan var det ett år sedan 22-åriga Mahsa Amini avled på sjukhus i Iran, efter att ha förts bort av moralpolisen för att hon inte ansågs ha burit sin slöja på ett korrekt sätt.
Efter Aminis död bröt protester ut över hela landet och i världen. Efter demonstrationerna har kvinnor och flickor i Iran i allt större utsträckning ignorerat de stränga klädkoderna i landet.
FN:s Fact Finding Mission uttrycker djup oro gällande situationen i Iran:
I november förra året utsåg FN en oberoende internationell ”Fact-Finding Mission” för att utreda människorättsbrott i Iran.
”Vi är mycket upprörda över att demonstranter har dött i polisens förvar det senaste året. Det är fortfarande statens ansvar att klargöra omständigheterna kring Aminis död i förvar, inklusive andra demonstranter, med full transparens och ansvarsskyldighet,” säger Shaheen Sardar Ali, medlem i FN:s Fact Finding Mission-kommitté för Iran.
Information som FN:s Fact-Finding Mission mottagit tydliggör att regimen i Iran, snarare än att upprätthålla mänskliga rättigheter, har förfinat metoder för att förtrycka de som protesterar. Alla de som deltar i “Woman, Life, Freedom”-rörelsen riskerar arrestering, tortyr och våld.
Läs mer om FN:s Fact-Finding Mission här: Human Rights Council Establishes Fact-finding Mission to Investigate Alleged Human Rights Violations in Iran Related to the Protests that Began on 16 September 2022 | OHCHR
UN Women arbetar för att stärka global jämställdhet och mot alla former av våld mot kvinnor och flickor runt om i världen. Situationen i Iran är en påminnelse om vikten av att fortsätta kämpa för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter.
Här kan du läsa tidigare inlägg av UN Women Sverige angående Iran:
Foto: Canva.com