Hej vän av UN Women,
Idag den 24 oktober är det FN-dagen. Denna dag firas till minne av att FN:s stadga trädde i kraft 1945, efter andra världskriget.
FN-stadgans ord känns idag otäckt aktuell, inte minst det inledande stycket:
”Vi de förenade nationernas folk, beslutna att rädda kommande släktled undan krigets gissel”…
och fortsätter:
…betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer.”
De förhoppningar och överenskommelser om samarbete som gjordes då har hjälpt världen undan många krig och kriser. Om inte FN hade funnits för medling, dialog och diskussioner samt för arbete för att stärka mänskliga rättigheter, mota fattigdom och bidra till hållbar utveckling, vem vet hur världen hade sett ut idag.
Men det är lätt att bli dyster. Över femtio krig pågår runt om i världen idag. Vi svämmas över av bilder av mänskligt lidande från Gaza till Ukraina.
Mer än en halv miljard flickor och kvinnor lever idag i konfliktdrabbade områden. Och vi vet att i krig och kriser drabbas kvinnor och flickor hårt. Deras behov bortses från vad gäller livsförnödenheter och utsattheten för våld och trakasserier ökar, inklusive sexuellt våld.
En nylig rapport från UN Women i Gaza visar att undernäring och livshotande häslotillstånd råder. Gravida kvinnor föder utan vård, ammande kvinnor riskerar uttorkning och därmed undernäring för sina bebisar. Vi vet att kvinnor och flickor har nästan obefintlig tillgång till rent vatten eller sanitet, dvs toaletter, dushar, menskydd etc. Sjukdomar sprids. I den humanitära kris som uppstått och i trånga läger ökar även riskerna för alla former av våld mot kvinnor och flickor.
UN Women arbetar i Gaza direkt med utsatta kvinnor och flickor. UN Women arbetar med så kallade ”safe spaces” för kvinnor och flickor och med ”dignity kits”, dvs sanitetspaket för kvinnors och flickors behov. UN Women arbetar tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer på plats, men dessa är underfinansierade och i behov av stöd.
Nästa månad är det “Orange Month” i samband med den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november. Under hela november månad anordnas därför olika aktiviteter för att öka kunskapen om våldet och dess konsekvenser för att förebygga och stoppa våldet.
Våldet är en av de främsta kränkningarna av kvinnors och flickors mänskliga rättigheter och ökar i krig, kris och humanitär katastrof. Våldet mot kvinnor och flickor har många former; från våld i nära relation, ekonomiskt våld och sexuella trakasserier, till sexuellt våld i krig och konflikt, kvinnlig könsstympning och människohandel för sexuella ändamål etc.
Men det finns hopp. Fler står upp mot våldet mot kvinnor och flickor. Detta visar sig i budgetar, lagar och i det förebyggandet arbetet. UN Women arbetar över hela världen för att stoppa våldet. UN Women har t.ex. bidragit till att:
– Över 50 länder har kunnat stärka polices mot våld mot kvinnor och flickor.
– Stöd till överlevare av våld i nära 30 länder.
– 75 initiativ har tagits i 25 länder mot våld mot kvinnor i politiken och i offentligheten
– Över 600 program mot könsbaserat våld har genomförts.
– Nya initiative för att förhindra och respondera mot sexuellt våld har tagits I över 30 länder.
– Över 50 000 kvinnor har fått stöd med juridisk hjälp
– Över 13 000 partnerorganisationer i 92 länder har fått stärkt kapacitet i sitt arbete med utsatta kvinnor och flickor
Just nu är det en otroligt svår tid för flickors och kvinnors rättigheter med flera bakslag runt om i världen. I de många pågående kriserna och konflikterna i världen är flickor och kvinnor särskilt utsatta, inte minst för ökat sexuellt våld och könsbaserat våld. Situationen är mycket svår och det humanitära läget akut. UN Womens globala arbete för jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter behövs mer än någonsin. Vi behöver ditt stöd för kunna bedriva ett hållbart förändringsarbete – Bli världsfeminst och stötta UN Womens långsiktiga arbete.
Även om FN:s stadgans mål och syften ibland känns lång borta får vi inte glömma att tillsammans är vi starkare. Det är helt nödvändigt att försöka hitta gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar. Alla kan bidra på olika sätt. Tillsammans är vi starkare!
Ulrika Grandin
Generalsekreterare UN Women Sverige