« Back to news

En ny generations jämställdhetsaktör

Publish date: 9 maj 2025

1995 antog 189 länder en global handlingsplan för jämställdhet under FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking, den så kallade Pekingplattformen. I år fyller denna viktiga plattform 30 år, men vad betyder den för unga idag?

Linnea Ikpo har ett stort engagemang i jämställdhetsfrågor och har bland annat deltagit i UN Women Sveriges nätverk för unga – Generation Equality.

Linnea, kan du berätta kort om din erfarenhet av jämställdhetsarbete? Hur kommer det sig att du började engagera dig i jämställdhetsfrågor?

Jag kan inte peka ut exakt startskott, men kampen för ett mer jämställt Sverige och en mer jämställd värld är något som har följt med mig under större delen av min studietid. Jag skulle också vilja påstå att många från min generation har vuxit upp med lärare och vuxna som har förmedlat vikten i att stå upp för jämställdhet. För mig har det alltid varit en självklarhet att engagera sig för jämställdhetsfrågan. Troligen för att jag har upplevt att det finns mycket kvar att göra, i världen men även i Sverige där jag är född och uppvuxen.

I högstadiet blev det tydligare och jag fick en större insikt kring problemen. Det var extremt vanligt med catcalling och nedsättande kommentarer mot tonårsflickor från andra i samma ålder. Detta resulterade i att jag som sjuttonåring 2020 tillsammans med en vännina föreläste på två fritidsgårdar i norra Stockholm om just detta. I mitt gymnasiearbete skrev jag om varför afrosvenska kvinnor bleker sin hy för att belysa frågor som sällan får det utrymme de förtjänar. Det är ofta där mitt engagemang hamnar – i det som lätt glöms bort. 

Hur ser du på Pekingplattformen och den äldre generationers jämställdhetsarbete? Vad har de som gått före gjort för oss och vad har vi att lära av dem?

Jag har, som tidigare nämnt, haft turen att växa upp i en kontext där jämställdhetsfrågan varit närvarande. Vi har mycket att tacka den äldre generationen för och jag ser med stor respekt på deras arbete. Vissa har kämpat direkt inom politiken, andra har kämpat underifrån på sina arbetsplatser. Kampen har förts med enormt stor variation. Den äldre generationen banade vägen – så att vi i dag kan fortsätta på den. 

Idag har vi dessutom nya verktyg. Vi har digitala plattformar, sociala medier och globala nätverk. Om vi kombinerar dessa med erfarenheterna från tidigare generationer tror jag att vi kan maxa effekten av vårt jämställdhetsarbete. Vi måste alltså inte ”uppfinna hjulet på nytt”. 

Du har även uttryckt intresse av att medverka i FN:s nätverk i Stockholm (UNA) och deltar i UN Women Sveriges Generation Equality-nätverk. Varför anser du att det är viktigt för den yngre generationen att engagera sig i globala jämställdhetsfrågor?

Att få delta i UN Women Sveriges Generation Equality – nätverk har varit så givande. Särskilt tacksam är jag för alla fina möten med andra likasinnade unga kvinnor. Vi har delat med oss av erfarenheter och tankar, det är inspiration som jag kommer att bära med mig länge.

Jag tror att det finns många unga, specifikt flickor och kvinnor, som är mer medvetna och engagerade på olika sätt i jämställdhetsfrågan. Särskilt i det klimat vi tvingas leva i idag där vi ser hur politiska och ekonomiska makthavare allt oftare stödjer ideologier som bromsar utvecklingen och stärker kvinnohatet. Men det är precis i dessa tider vi måste vara som starkast – stå upp, ta plats. Vi får helt enkelt inte acceptera att gå bakåt utan vi måste kollektivt ta ansvar och kämpa emot, och jag tror att UN Women Sverige är ett viktigt forum för att möjliggöra detta.

Jag vill avslutningsvis igen understryka vikten av att inte ge upp eller tro att kampen är vunnen. Tvärtom, jag ser det som ett stafettlopp där allas insats är viktig. Nu är det alltså vår generation som ska springa sin bit och #MoveForward med support och viss vägledning från tidigare generationer!

Läs mer om UN Womens nätverk för unga #Generation Equality här!

#Beijing30 #MoveForward #Pekingplattformen #GenderEquality #GenerationEquality