« Tillbaka till nyheter

En månad kvar till Orange Day 25 november – FN:s dag för att stoppa våld mot kvinnor

Publiceringsdatum: 25 okt 2022

En månad kvar till Orange Day 25:e november och FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Världen kommer lysa och kläs i orange som är färgen för optimism och en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor.

Varför?
En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem som sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser. Under pandemin har våld och sexuella trakasserier ökat. Just nu i världen pågår flertalet krig och konflikter där kvinnor och flickor utsättas för könsbaserat våld och sexuella övergrepp.

Vad är Orange Day?
Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.
Företag, organisationer, skolor, regeringar och privatpersoner världen över engagerar sig, manifesterar och samlar in pengar till UN Womens arbete mot våldet.

Var med oss i kampen mot våld mot kvinnor och uppmärksamma Orange Day
Här läser du om hur du kan engagera dig som privatperson eller som företag.
För samarbete eller mer information kontakta louise.waller@unwomen.se

Tillsammans kan och gör vi skillnad!