Pressmeddelande
Enligt nya siffror från FN:s jämställdhetsorgan UN Women går antalet kvinnor som politiska ledare ner för första gången på länge. Bara 27 länder leds idag av en kvinna och otroliga 103 länder har aldrig letts av en kvinna. Knappt 23% av ministrar i regeringar runt om i världen är kvinnor.
Antalet regeringar som är jämställda – dvs med 50% kvinnor – har sjunkit till i bara nio länder (från förra årets 15). Samtidigt har antalet länder utan några kvinnor i regeringen ökat, från sju till nio.
“Vi ser en trend av ökade bakslag mot kvinnors rättighet och representation i världen, säger Ulrika Grandin, generalsekreterare på UN Women Sverige. Detta när vi skulle behöva öka kvinnors inflytande och egenmakt. När kvinnor utesluts från politiska positioner förlorar samhällen, vi vet att jämställdhet bidrar till mer fredliga, hälsosamma och mer ekonomiskt hållbara samhällen.”
Länge har kvinnor varit underrepresenterade som stats- och regeringschefer och på centrala ministerpositioner. Män får oftare poster som finans- (84%), försvars- (87%) och utrikesminister (82%), medan kvinnor oftare återfinns i poster gällande sociala frågor som familje- och barnfrågor (71%) och jämställdhet (87%).
Det är också regionala skillnader i kvinnors representation, från Europa, Nordamerika och Latinamerika/Karibien på ca 30% till Central- och Södra Asien på bara ca 9%.
UN Women arbetar för att stärka kvinnors representation och deltagande i snart hundra länder i världen, med bl.a. kapacitetsuppbyggande åtgärder, utbildning och normförändring. Genom UN Womens stöd till och samarbeta med lokala kvinnorättsorganisationer stärks kvinnor som ledare och demokratiarbetare.
Förklaringar till nedgången i kvinnliga politiska ledare kan delvis vara de bakslag mot kvinnors rättigheter vi ser världen över. Detta bidrar också till ökade hot och hat mot kvinnor i offentligheten, både digitalt och i daglig verksamhet. Hot och hat hindrar kvinnor från att delta i politiken och i offentligheten. Andra förklaringar är hinder som rådande sociala normer om kön och familj, kvinnors obetalda arbete och sämre ekonomiska förhållanden.
UN Women Sveriges generalsekreterare Ulrika Grandin
Kontakt: 070-729 09 48
ulrika.grandin@unwomen.se