« Tillbaka till nyheter

Vinnare av 2020-års ANNA-pris: Nathalie Álvarez Mesén

Publiceringsdatum: 19 mar 2021

Vinnare av 2020-års ANNA-pris är: Nathalie Álvarez Mesén med projektet “Vargen biter sönder dina rena händer/ The Wolf will tear your immaculate hands”

Juryns motivering:
Årets ANNA-pris går till en filmare som poetiskt gestaltar såväl den koloniserade kvinnokroppen som den koloniserade världen. Med global blick berör filmen historiska och nutida patriarkala perspektiv, speglade i fördomar om skam, kropp och sexualitet. Det möts av det vilda, okuvliga, som utmanar våra världsbilder och drar oss in i en magisk realism.

Filmen gestaltar flera generationer kvinnors öden som genom diskriminerande normer kuvats i sin intellektuella utveckling. Möjligheter till en allsidig utbildning, kringskärs av traditioner och förväntningar, flickans personlighetsutveckling undergrävs och hennes framtid hämmas, trots guvernantens ansträngningar, eftersom hon själv i sitt yrkesval och utbildning är ett offer för kvinnans underordnade ställning. Detta projekt representerar artikeln 5 – Stereotypa könsroller och artikeln 10 – Utbildning i Kvinnokonventionen.

”Det känns så oerhört stort att få denna pris! Känner mig ärad och varm om hjärtat – att det är just från ANNA-priset och på denna dag. Det är en otrolig push och uppmuntran till att fortsätta utveckla filmen, att känna att den behövs och att den förhoppningsvis öppnar till viktiga diskussioner och förändring. ” – Nathalie Álvarez Mesén