« Tillbaka till nyheter

”Vi behöver fler kvinnliga domare, så att jag inte blir ett undantag.”

Publiceringsdatum: 16 apr 2019

Po Chun Liu är den första kvinnliga internationella baseball-domaren från Taipei. Hon tog emot priset World Trophy på årets Women and Sport Awards – som anordnas av Internationella Olympiska Kommittén tillsammans med UN Women.

”Jag var 13 år när jag för första gången insåg att ojämställdhet var ett problem. Det fanns ett baseball-lag på min skola och jag ville delta, men skolan sa att jag inte fick eftersom ’flickor spelar softball’. Eftersom jag var 13 år kunde jag inte argumentera emot min lärare, men jag kände att något var fel”, säger Po.

Po började senare att träna till baseball-domare. Men många spelare och domare sa öppet att de inte ville ha kvinnor på planen, och att Po inte fick röra bollen då det skulle medföra otur. Hon blev utfryst, och till och med utslängd, av de andra domarna.

Trots motståndet tyckte hon mycket om baseball, och ville inte sluta på grund av de andra. Hon fokuserade på spelet och att bli en bra domare, och försökte stå emot alla negativa attityder. Tack vare hennes beslutsamhet och hårda arbete lyckades Po, och idag är hon en framgångsrik internationell baseball-domare. Nu engagerar hon sig för att öka jämställdheten inom sport, för att fler flickor ska få ta del av de positiva effekter som sport ofta leder till.

”Jag tror att jag öppnade dörren, och jag försöker att hålla den öppen så att fler flickor kan ta sig igenom. Sport leder till självförtroende, ledarskap och motivation till att uppnå högre mål. Det är inget som du kan lära dig i en bok; det finns inom sporten, i lagarbetet. Jag vill fortsätta stärka flickor genom sport, speciellt inom baseball. Det handlar inte om att vinna eller förlora några guldmedaljer, det handlar om att hjälpa människor att få ett bättre liv genom sporten. Jag vet att jag inte kan skapa en förändring på egen hand, men tillsammans kan vi göra skillnad. Vi behöver fler kvinnliga domare, så att jag inte blir ett undantag”, berättar Po.

Foto: UN Women / Ryan Brown