« Tillbaka till nyheter

Världsledare och jämställdhetsaktörer diskuterade global jämställdhet – Midpoint Moment

Publiceringsdatum: 19 sep 2023

”We are Generation Equality” – så inledde UN Womens högsta chef Sima Bahous det så kallade ”Midpoint Moment” för jämställdhetsinitiativet Generation Equality.

För att uppmärksamma halvtid i Generation Equality och för Agenda 2030 anordnade UN Women ett högnivåmöte den 17 september i New York. På mötet deltog flera stats- och regeringschefer, ministrar, företagsledare, ungdomsaktivister och filantroper med flera.

Budskapet var tydligt: Halvvägs till uppfyllandet av Agenda 2030 behöver arbetet med global jämställdhet både stärkas och bättre finansieras.

”Generation Equality är en koalition av globala och lokala aktörer som vill agera för jämställdhet och för förändring”, fortsatte Sima Bahous.

Initiativet Generation Equality skapades år 2020 för att samla jämställdhetsaktörer över hela världen i en feministisk manifestation för att öka takten i uppfyllandet för global jämställdhet och för att uppfylla åtagandena i den så kallade Pekingdeklarationen som antogs vid FN:s kvinnokonferens i Peking redan 1995. Hittills har Generation Equality åstadkommit flera jämställdhetsåtagande av regeringar, företag, civilsamhällesorganisationer och filantroper med flera. Men, mer behövs.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir var en av värdarna för mötet – tillsammans med Tanzania. Jakobsdóttir berättade att ansvaret för jämställdhet inom Islands regeringen ligger hos henne som statsminister, då jämställdhet är en helt central fråga för landets utveckling.

Även Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg deltog i mötet. Brandberg berättade om Sveriges åtaganden för ekonomisk jämställdhet och hur regeringen arbetar med jämställdhetsintegrering och budgetering. Hon talade även om vikten av att alla arbetar för jämställdhet, inte minst mäns och pojkars roller i och ansvar för jämställdhet.

Se eventet i efterhand här.

Läs mer om Generation Equality här.

Andra deltagare i mötet:

Amina Mohammed, Deputy Secretary General, United Nations

Paula Ingabire, Minister of Technology, Rwanda

Maria Sjödin, Director of Outright International

Darren Walker, President Ford Foundation

Ayshka Najib, Fridays for Future

Natalia Kanem, Executive Director, UNFPA

Gauri Nimbalkar, Adolescent Leader, India

Xenia Kellner, Co-Founder, Young Feminist Europe

Ms Dubravka Šuica, Vice-President for Demography and Democracy, European Commission

Mavic Cabrera Balleza, CEO, Global Network of Women Peacebuilders

Jennifer Klein, Assistant to the President and White House Gender Policy Council, United States

Nadine Gasman, President, National Women’s Institute Mexico