« Tillbaka till nyheter

Våldsförebyggande och normbrytande projekt för män i Vietnam

Publiceringsdatum: 4 apr 2016

26-åriga Tran Van Chuong väcktes regelbundet av ljudet av att hans granne misshandlades av sin man. Argumentationerna och bråken inleddes lugnt och sansat men eskalerade fort när mannen tog till fysiskt våld och misshandlade sin fru grovt.

Mr Chuong fann ett sätt att hjälpa sin granne. Han är nu del av Male Advocacy Club som är del i ett mer omfattande ettårigt program som implementerats av Da Nang Women’s Union i samarbete med UN Women, UN Volonteers och initiativet Partners for Prevention Joint Programme. Programmet arbetar för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor som är ett av delmålen i det femte målet i den globala utvecklingsagendan 2030. Sex månader efter programmets start visar utvärderande rapporter lovande resultat vad gäller könsnormer och våldsförebyggande arbete.

Mr Chuong var oroad och bekymrad över den grova misshandel hans granne utsattes för av sin man. Det var dock inte helt lätt för honom att agera trots att han instinktivt ville hjälpa. Mr Chuong är en yngre man i ett samhälle där hierarki baserat på ålder är en grundläggande samhällsnorm. Det anses respektlöst och oförskämt att som ung man säga ifrån och kritisera en äldre man.

I Vietnam är våld accepterat som disciplinerande metod för män att upprätthålla auktoritet över kvinnor i deras närhet – sålänge våldet sker i hemmets privata sfär – enligt kvalitativ forskning som genomförts med stöd från United Nations Population Fund, UNFPA och Partners for Prevention Joint Programme.

Fakta från den Vietnamesiska regeringen och FN:s nationella studie om våld mot kvinnor i Vietnam visar att hälften av alla kvinnor i Vietnam blir utsatta för våld under sin livstid. Våldet leder till allvarliga psykiska och fysiska hälsoeffekter, med bland annat en tre gånger så stor sannolikhet för våldsutsatta kvinnor att begå självmord.

Läs hela artikeln på engelska här

Foto: P4P