« Tillbaka till nyheter

Våldet mot kvinnor – en fortsatt global kris

Publiceringsdatum: 28 jun 2023

Igår kom årsrapporten från UN Womens fond mot våld mot kvinnor. Den visar att våldet mot kvinnor och flickor fortsatt är en starkt rotad global kris med effekter för en av tre kvinnor i världen under deras livstid. Detta är en verklighet i alla länder och kulturer och inom alla socioekonomiska grupper. Detta är grundat i djupt rotade patriarkala normer.

Men det finns hopp! Kvinnorättsförsvarare och gräsrotsorganisationen är de som varje dag gör skillnad på marken. UN Womens fond stödjer just dessa organisationer och under 2022 har nära 50 miljoner människor nåtts av fondens stöd i över 70 länder, från Afghanistan och Iran till Ukraina.

Kvinnorättsförsvarare och organisationer är ofta de första att svara upp mot kränkningar av mänskliga rättigheter och mot våldet. De arbetar direkt med överlevare av våld och med livsavgörande stöd och skydd. De är också drivande i förändringsarbete och i att utveckla praktiska metoder mot våldet, liksom i förebyggande arbetet för att motverka destruktiva maskulinitetsnormer och beteenden.

Under 2022 har fonden också utvecklat en online-plattform – SHINE – där kvinnorättsförsvarare och organisationer över hela världen kan lära av varandra, utbyta metoder och finna inspiration och styrka för arbetet framåt!

Stöd UN Womens fond – UN Trust Fund to End Violence against Women genom att swisha en gåva till 900 29 32 eller bli månadsgivare

Läs rapporten här