« Tillbaka till nyheter

UN Women ingår i samarbete med FIFA

Publiceringsdatum: 11 jun 2019

UN Women tecknar samarbetsavtal med FIFA
Paris, 7 June 2019

Avtalet signerades av FIFAs President Gianni Infantino och UN Women Executive Director Phumzile Mlambo‑Ngcuka på FIFA Women´s Football Convention, bara några timmar innan öppningsmatchen av FIFA Women’s World Cup 2019 gick av stapeln.

”Detta är ett viktigt ögonblick för FIFA, eftersom vi tillsammans med UN Women stärker våra krafter för att uppnå jämställdhet för kvinnor både på och utanför planen. Tillsammans kommer vi att öka medvetenheten om damfotboll och dess inverkan när det gäller hälsa, empowerment och positiva förebilder för kvinnor och flickor runt om i världen”, säger Infantino.

Avtalet kommer att ge en stark ram för att stärka och vidareutveckla synergier mellan FIFA och UN Women. Båda parter kommer att arbeta nära offentliga myndigheter, internationella organisationer, den privata sektorn och medie- och idrottsorganisationer för att göra fotboll mer tillgänglig för kvinnor och flickor och sprida olika sportinnehåll för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män.

”UN Women och FIFA åtar sig tillsammans att ta fotbollen för kvinnor och flickor till nästa steg, vi använder oss av fotbollens massiva kraft för att skapa positiva förändringar runt om i världen. Vi är övertygade om att det här partnerskapet kommer att göra en verklig skillnad för att motverka ojämlikheten och orättvisor som vi för närvarande ser förekommer inom alla sporter. Tillsammans ska vi arbeta för att få hela samhället att jämställdhet gynnar alla”, säger UN Womens Executive Director Phumzile Mlambo- Ngcuka.

De viktigaste områdena samarbetet kommer fokusera på är utveckling av sport policyer, stöd till hållbara projekt, empowerment av kvinnor och flickor runt om i världen, och att kommunicera för att öka medvetenheten om jämställdhet genom idrott.

Photo: Mike Hewitt – FIFA/FIFA via Getty Images