« Tillbaka till nyheter

UN Women stannar och ger inte upp kvinnlig personal i Afghanistan

Publiceringsdatum: 24 maj 2023

Talibanernas senaste attack mot mänskliga rättigheter i Afghanistan är förbudet för afghanska kvinnor att arbeta för civilsamhälles- och FN-organisationer. Detta går helt emot FN:s, UN Womens och internationella värdegrunder och vad vi tror på. Den svåraste utmaningen för FN och UN Women nu är hur vi kan gå vidare med våra värdegrunder intakta och samtidigt fortsätta arbeta i en av de värsta humanitära och kvinnorättskriserna. Men UN Women kommer inte att arbeta med bara manliga team. Vi kommer inte ge upp vår värdegrund att arbeta med kvinnor för kvinnor!

70% av UN Women-personalen är kvinnor och 55% av lokal personal är kvinnor. Sen i april har all lokal personal arbetat hemma. Talibanernas förbud är bara kulmen av en rad förbud, påbud och beteenden som syftar till att systematisk osynliggöra kvinnor och flickor från det offentliga livet. Kampen för kvinnors och flickors rättigheter i Afghanistan är en kamp för varenda kvinna och flicka i världen. Detta är en historisk utmaning. Men UN Women stannar i Afghanistan och vi kommer inte skrämmas att ge upp vårt engagemang för kvinnor och flickor i Afghanistan.

Stöd UN Womens fortsatta arbete för kvinnors och flickors rättigheter:  bli månadsgivare eller swisha en gåva till 900 29 32 och märk med Afghanistan

Läs UN Womens hela uttalande på engelska

Photo: UN Women Afghanistan