« Tillbaka till nyheter

Styrkan i att arbeta tillsammans

Publiceringsdatum: 6 mar 2017

På Tristão-öarna utanför Guineas kust står det kollektiva arbetet i fokus, där kvinnor bosatta på ön har gått samman i odlarkooperativ. De fyra kooperativen har startats på initiativ av Partenariat-Recherches-Enviroment-Médias (PREM) och finansieras av UN Womens jämställdhetsfond – Fund for Gender Equality.

Kooperativen har i dagsläget bidragit till att 300 kvinnor på landsbygden i Guinea har kunnat stärka sin ledarskapsförmåga och som delaktighet i ekonomisk beslutsfattning som påverkar deras samhällen.

”Vår styrka ligger i antalet”, säger Aissta Keita, en av två ordföranden på Moringa-kooperativet som driver plantagen där Moringaträdet odlas och skördas. ”Tillsammans har vi jobbat och tagit hand om vår plantage – när alla är med och bidrar vet vi att vi når vårt mål” fortsätter Aissta Keita.

UN Womens jämställdhetsfond har sedan dess tillkomst 2009 åstadkommit betydande skillnad för kvinnor i flera delar av världen. Kvinnors ekonomiska egenmakt är en byggsten i UN Womens arbete för att öka kvinnors tillgång till och kontroll över beslutsfattandet, mark, försörjningsmöjligheter och socialt skydd.

Här kan du läsa mer om UN Womens jämställdhetsfond!