« Tillbaka till nyheter

SOK manifesterade tillsammans med UN Women Sverige mot våld mot kvinnor

Publiceringsdatum: 14 okt 2020

SOK med partners klädde sig i orange och deltog i HeForShe-Run med start och mål på Olympiastadion. I HeForShe-Run ingår motionslopp på fem kilometer som arrangeras från den 25 september fram till Orange Day den 25 november, som är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.x

– Vi vill bidra till att bygga en bättre värld genom idrott, så för oss på Sveriges Olympiska Kommitté var det självklart att samarbeta med UN Women Sverige, bjuda in SOK:s partners och anordna det här loppet, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

En av tre utsatta

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv. Våld mot kvinnor har många former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

– Det är extra viktigt att uppmärksamma Orange Day i år då rapporter från FN visar att Covid-19 pandemin lett till en global ökning med upp till 30 procent av våld i hemmet. I områden där människor lever under svåra förhållanden och trångboddhet blir detta extra tydligt. Risken för att förövare ska utöva makt och kontroll över sin partner ökar. Kvinnor som befinner sig i karantän eller har svårt att lämna hemmet till följd av strängare restriktioner får även svårare att söka stöd utifrån, säger Petra Engberg, verksamhetschef UN Women Sverige.