« Tillbaka till nyheter

SÖK ANNA-PRISET 2021!

Publiceringsdatum: 15 nov 2021

Anna-prisets ansökan är öppen mellan 15 november – 31 december 2021
Anna-priset, som nu delas ut för åttonde året i rad, är ett stipendium som årligen delas ut till en person med ett filmprojekt om kvinnors rättigheter. Vinnare av Anna-priset kommer presenteras på Stockholms feministiska filmfestival den 8 mars 2022.

Priset grundades 2014 av WIFT (Women in Film and Television) och UN Women Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s Kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier.

Med priset vill initiativtagarna bidra till att de historier som inte berättas idag ska bli berättade. Detta som ett led i att förverkliga FN:s konvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

– Film liksom andra kulturuttryck är avgörande i demokratiska processer för samhällsförändring. Genom kulturen deltar vi i berättelsen om oss själva och formar våra föreställningar om den värld vi lever i. Det är därför det är så viktigt att lyfta de historier som vi annars inte får ta del av idag.
Helene Granqvist, ordförande för WIFT

– Film är ett fantastiskt sätt att bidra till att göra innehållet i Kvinnokonventionen mer känt. UN Women Sverige är därför stolta att vara en av initiativtagarna till ANNA-priset och ser det som ett led i vårt arbete att stödja kvinnors mänskliga rättigheter och att påverka samhällsutvecklingen.
Ulrica Franzen, ordförande UN Women Sverige

Kriterier: Stipendiet delas ut till en person med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form och organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål..

Tidigare vinnare är bla Fanni Metelius, Fanny Ovesen, Victoria Verceau, Lovisa Sirén och fjolårets vinnare Nathalie Álvarez Mesén (bilden).

Läs mer och gör ansökan på wift.se