« Tillbaka till nyheter

Skövde AIK och UN Women Sverige samarbetar för jämställdhet

Publiceringsdatum: 14 sep 2022

Skövde AIK Fotboll och UN Women Sverige har skrivit på ett samarbetsavtal för att gemensamt arbeta med jämställdhetsfrågor genom FN:s globala initiativ HeForShe. Initiativet HeForShe är en plattform för att engagera sig män och pojkar i arbetet med jämställdhet inom just sitt område. Grundtanken är att pojkar och mäns engagemang är direkt avgörande för att jämställdhet ska uppnås och att jämställdhet gynnar alla.

Skövde AIK:s vice ordförande och ungdomsansvarige Janne Andersson:

Vi tycker frågan är otroligt viktig och därför vill vi i Skövde AIK vara med och skapa det här återkommande eventet. Fler behöver förstå vad HeForShe är och står för. Vi jobbar mycket med värdegrundsfrågor i vår verksamhet för alla åldrar. Jämställdhet och att stå upp för varandra oavsett kön, sexuell läggning eller ursprung är ämnen vi pratar om och diskuterar med våra spelare. Vi vill motverka allt våld och därmed såklart även mäns våld mot kvinnor. Genom HeForShe-matchen uppmärksammar vi vårt samarbete med UN Women Sverige, men vi vill främst sprida budskapet och få fler att stå bakom och stödja deras arbete.

HeForShe:s principer, som utgår ifrån alla människors lika värde kommer genomsyra Skövde AIK:s värdegrund och arbete. Idrotten är en viktig och relevant plats för arbete med och diskussioner kring jämställdhet och normer – hur beter vi oss mot varandra, på plan, i omklädningsrummen och på träningspassen. Tillsammans är vi övertygade om att vårt gemensamma arbete med att förändra attityder, beteenden och normer bidrar till ett mer jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering.

På söndag den 18 september kl. 13.00 kommer Skövde AIK som en del av arbetet därför arrangera en HeForShematch. Det är andra året i rad som Skövde arrangerar en HeForShematch i samarbete med UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg. Skövde AIK har även startat en matchinsamling till förmån för UN Women Sverige och deras arbete.

Josefine Olsson ordförande i UN Women Sveriges lokalförening i Skaraborg:

Vi är mycket glada över samarbetet med Skövde AIK och deras ställningstagandet för jämställdhet.  Det är viktigt att idrotten tar ställning, det är stark kraft framåt i jämställdhetsarbetet. Ser fram emot att tillsammans genomföra en till HeForShematch tillsammans.

Kontakt:
Josefine Olsson, ordförande lokalföreningen i Skaraborg  073-970 42 83
Janne Andersson, Skövde AIK:s vice ordförande och ungdomsansvarige  070-597 87 89