« Tillbaka till nyheter

Ett av fyra länder rapporterar om bakslag för kvinnors rättigheter – ny UN Women rapport 

Publiceringsdatum: 7 mar 2025

Inför Internationella kvinnodagen 8 mars släpper FN:s jämställdhetsorgan UN Women en ny rapport som visar på stora bakslag för kvinnors rättigheter. Så många som en fjärdedel av världens länder rapporterar om bakslag och tillbakagång för kvinnors och flickors rättigheter i sina länder.  

I UN Womens nya rapport “Women’s Rights in Review 30 Years After Beijing” beskriver länder situationen för jämställdhet. Flera länder rapporterar om ökade hot mot kvinnors rättigheter. Detta gäller t.ex. högre nivåer av diskriminering mot kvinnor och sämre juridiskt skydd samt mindre finansiering för jämställdhet. Kvinnor och flickor som lever i utsatthet i kris och konflikt har ökat med 50 procent. Kvinnliga människorättsförsvarare vittnar om trakasserier, hot och våld.  

“Globalt är kvinnors mänskliga rättigheter under attack”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres inför kvinnodagen. ”Istället för att stärka mänskliga rättigheter, ser vi ökande misogyni. Tillsammans måste stå starka i vår tro på mänskliga rättigheter, jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt”, fortsätter Guterres. 

Även om kvinnor tagit fler ledarskapspositioner och större plats i offentligheten är framstegen få och takten långsam. Dessutom är kvinnliga politiker, journalister och människorättsaktivister mycket mer utsatta för hot och har, än sina manliga motsvarigheter, inte minst digitalt. 

”Vi hör dagligen om de ökade bakslagen för kvinnors och flickors rättigheter runt om i världen”, säger UN Women Sveriges generalsekreterare Ulrika Grandin. I förhandlingar i FN och i EU stoppas skrivningar om jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det är därför vi på UN Women, och flera organisationer med oss, nu ser det som extra viktigt att fortsatt driva på för arbetet framåt och att manifestera som vi gör på kvinnodagen 8 mars under slogan #Move Forward.  

Diskriminering av kvinnor är djupt rotad i ekonomiska och samhälleliga strukturer. Försvagade demokratiska institutioner går hand i hand med bakslag för jämställdhet. Anti-rättighetsrörelser motarbetar de framsteg och de överenskommelser som gjorts om kvinnorättsfrågor.  

En av dessa internationella överenskommelser är den så kallade Pekingplattformen som antogs vid FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Detta globala jämställdhetsdokument är fortsatt ett av de mest progressiva för kvinnors och flickors rättigheter och fyller 30 år i år, vilket uppmärksammas av FN och UN Women under hela år 2025.

 
Blazer
Ulrika Grandin
Generalsekreterare för UN Women Sverige


Presskontakt: Louise Waller
Email: louise.waller@unwomen.se
Tel: 0761023388

Foto: William Kane Olwit