« Tillbaka till nyheter

Nya karriärmöjligheter för kvinnor i Moldavien

Publiceringsdatum: 5 mar 2019

Elena Boldurescu är 42 år och arbetar som lärare i matematik i Moldavien, och har alltid varit intresserad av IT-branschen. Förra året sökte hon till ett masterprogram inom IT, men hade inte råd att genomföra studierna. Nu är Elena en av 1000 kvinnor som deltar i ett program skapat av The Moldovan Association of ICT Companies tillsammans med UN Women, med stöd från Sveriges regering.

Programmet förser deltagarna med de IT-kunskaper som krävs för att starta en karriär inom området, och har som mål att skapa nya arbetsmöjligheter samt inkludera fler kvinnor inom IT-branschen. Utbildningen sker online, vilket gynnar många av deltagarna. Elena kan fortsätta med sitt arbete som lärare samtidigt som hon utbildar sig.

Det finns många möjligheter för kvinnor inom IT-sektorn, och inkluderingen av fler kvinnor gynnar hela samhället menar Lucretia Ciurea, Monitoring and Evaluation Officer på UN Women i Moldavien.

Kvinnor och flickor måste försäkras om att de också kan arbeta och skapa sig en karriär inom IT-branschen. Genom att erbjuda lika möjligheter kan branschen förändras på bara några år”, säger Ana Chirita, Executive Director på Moldovan Association of ICT companies.

”Vi vill att så många kvinnor och flickor som möjligt ska sikta på en karriär inom IT”, säger Ana.

I sommar kommer ett boot camp att anordnas för studenter på programmet, där deltagarna under två månader får arbeta i grupper med olika projekt. Efter examen från utbildningen blir deltagarna kopplade till olika IT-företag, för att hitta nya karriärmöjligheter.

Foto: UN Women Moldova/ ATIC