« Tillbaka till nyheter

Nya framtidspakten – jämställdhetsaspekter

Publiceringsdatum: 25 sep 2024

Världens ledare samlades i helgen på FN:s högkvarter i New York under ”Summit of the Future”. Vid mötet antogs en pakt för framtiden. Denna framtidspakt är ett resultat av en lång process och är den mest omfattande internationella överenskommelsen på många år. Pakten syftar till att säkerställa att internationella institutioner kan leverera inför en värld som har förändrats dramatiskt sedan de skapades. Som FN:s generalsekreterare António Guterres uttalade: ”Vi kan inte skapa en framtida passform för våra barnbarn med ett system byggt av våra morföräldrar.”

Framtidspakten tar upp frågor kring fred och säkerhet, hållbar utveckling, klimatförändringar, digitalt samarbete, mänskliga rättigheter samt ungdomar och framtida generationer. En viktig del är ambitionerna om att stärka global styrning. Länders engagemang för FN, det internationella systemet och internationell rätt bekräftas. Visionen är ett internationellt system som är mer representativt för dagens värld och som drar nytta av att alla aktörer engagerar sig i global styrning. FN:s generalförsamlings ordförande menade att pakten skulle ”lägga grunden för en hållbar, rättvis och fredlig global ordning – för alla folk och nationer.”

Vad gäller jämställdhetsfrågor bekräftar pakten att jämställdhet och stärkandet av alla kvinnor och flickor är en väsentlig förutsättning för hållbar utveckling. Pakten innehåller åtaganden om att förstärka arbetet med mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt samt en tydlig uppmaning att skydda människorättsförsvarare. Ökade investeringar behövs för att överbrygga jämställdhetsgapet och för att avlägsna juridiska, sociala och ekonomiska hinder för jämställdhet. Alla former av våld och trakasserier mot kvinnor och flickor måste elimineras, inklusive konfliktrelaterat sexuellt våld, könsstympning och tidiga tvångsäktenskap. Könsstereotyper och negativa sociala normer måste bekämpas.

Processen innan framtidsmötet föregicks av bidrag från miljontals aktörer och intressenter från hela världen och själva toppmötet samlade över 4 000 personer, från stats- och regeringschefer till civilsamhällesorganisationer och andra aktörer.

Läs mer här

Ebba Busch – Sveriges vice statsminister.
Foto: FN/Loey Felipe
Generalsekreterare António Guterres – Summit of the Future, 23 sept. Foto: FN