« Tillbaka till nyheter

Nobelpriset: hur jämställt är det egentligen?

Publiceringsdatum: 11 dec 2023

Igår ägde prisutdelningen och Nobelbanketten rum under stor pompa och ståt som sig bör. Men efter alla festligheter i Blå hallen i stadshuset vill vi ägna en stund åt att reflektera över jämställdheten vad gäller Nobelpriset. Hur såg det ut i år och hur har det sett ut historiskt?

Vad gäller årets Nobelpris 2023 var fyra av de elva pristagarna kvinnor. De mest uppmärksammade är den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi, som i år tilldelades Nobels fredspris, och Claudia Goldin, som fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

”Detta är två mycket viktiga pris som tar upp aktuella och centrala jämställdhetsfrågor. Idag ser vi bakslag för kvinnors och flickors rättigheter i världen. Här är kvinnliga människorättsförsvarare och organisationer helt centrala för att driva ett motstånd. Vad gäller kvinnor på arbetsmarknaden – som Goldin forskat om – är detta ett helt avgörande område för jämställdhet i ett samhälle som Goldin har bidragit med viktig ny kunskap”, säger UN Women Sveriges verksamhetschef Ulrika Grandin.

Anne Geneviève L’Huillier Wahlström var även en av tre som tilldelades Nobelpriset i fysik 2023 för metoder och studier av elektrondynamik i materia. Dessutom var Katalin Karikó en av tre som tilldelas medicinpriset för deras forskning kopplad till utvecklingen av Covid-vaccin.

Jämställdhet i Nobelprisets historia

Historiskt ser det dystert ut vad gäller kvinnlig representation och jämställdhet i Nobelpriset. Sedan priset började delas ut har 63 kvinnor fått priset, vilket motsvarar ungefär 6 procent av alla priser. Detta kan jämföras med 960 män och 27 organisationer.

Fredpriset är det pris som flest gånger har tilldelats kvinnor (18 gånger), följt av litteraturpriset (17 gånger). Marie Curie var den första kvinnan som fick ett Nobelpris när hon tilldelades Nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med sin man, Pierre Curie, och Henri Becquerel. Hon var också den första kvinnan som fick Nobelpriset i kemi år 1911.

Bertha von Suttner var den första kvinnan som fick Nobels fredspris 1905. Vad gäller Nobelpriset i litteratur var Selma Lagerlöf den första kvinnan som tilldelades priset 1909. Hon var också den tredje kvinnan totalt som tilldelades ett Nobelpris.

När Claudia Goldin i år tilldelades Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne var hon den tredje kvinnan som får priset.