« Tillbaka till nyheter

Möt kvinnor som flytt inbördeskriget i Centralafrikanska Republiken

Publiceringsdatum: 2 jun 2016

Omvärlden känner dem som “flyktingar” – utan namn, utan identitet, bara som flyktingar. Men varenda en av dem har en unik historia att berätta, om sina liv, vem de förlorat och hur de hamnade där de är idag. I denna fotoberättelse får vi träffa olika individer som alla flytt ifrån den fruktansvärda konflikten i Centralafrikanska Republiken. Idag bygger de åter upp sina liv – en dag i taget – i flyktingläger i Kamerun. UN Women stödjer ekonomisk och social återhämtning för ca 6 250 utsatta kvinnor. Vissa av dem har blivit utsatta för sexuellt och könsrelaterat våld. Här är några av deras berättelser.

UN Women Humanitarian work. Scenes from Gado refugee camp in eastern Cameroon. Detailed captions to come. 19 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Hawa, 23 år, var i åttonde månaden när hennes man dödades i kriget. Hennes pappa och bror miste också sina liv och hennes mamma försvann. Hawa lämnades helt ensam. Hon valde att fly till Kamerun och till flyktinglägret Gado. Där födde hon sin son, Haphisi Ibrahim.

kamerun

Hawa bär sin son medans deras granne kör en vagn lastad med cassava-mjöl, torkad fisk och nötter som Hawa ska sälja på marknaden i lägret. ”När jag kom hit hade jag inte någon,” säger Hawa. Hon fick hjälp och stöd av personal från UN Women. ”De hjälpte mig bland annat med att sätta ihop en affärsplan i lägret.”

UN Women Humanitarian work. Detailed captions to come. 21 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Ardo Djibo Fadimatou (mitten, i blått och gult) 64 år, förlorade åtta av sina femton barn i det centralafrikanska inbördeskriget. Hon vet inte vart hennes man befinner sig. Som folkvald ordförande i flyktinglägret Gado för hon över 12 000 kvinnors talan. Hon leder möten i UN Women’s Social Cohesion Space. ”Det främsta problemet jag ser som kvinnlig ledare är att övertyga föräldrar att skicka sina barn till vanliga skolor. De flesta föräldrar föredrar att barnen stannar hemma och studerar Koranen. Kvinnor behöver utbildas, ha inkomstgivande sysselsättning och kunna vara med och bidra till den sociala sammanhållningen här i lägret.”

UN Women Humanitarian work. Scenes from Gado refugee camp in eastern Cameroon. Detailed captions to come. 19 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Yaya Dia Adama flydde Centralafrikanska Republiken och kom till Gado med sina fem barn. Hon är utbildad sömmerska och har möjlighet att försörja sin familj tack vare symaskinerna i UN Womens flerfunktionshus. Yaya utbildar just nu tre andra kvinnor att sy kläder. Tillsammans tillverkar kvinnorna klänningar som de säljer på marknaden. ”Varje dag tjänar jag 1000 till 2000 CFA Francs (ca USD 1.75-3.50). Det gör att jag kan försörja mina barn.”

Cameroon. WEE story. Detailed captions to come. 23 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Ouseina Hamadou, 22 år, arbetar som livsmedelsförsäljare. ”UN Women hjälpte mig affärsmässigt, försåg mig med ekonomiskt stöd som jag investerade i mitt gatukök. Jag började spara 5 000 francs (USD 8,50) per dag och när jag hade 200 000 francs (USD 350) beslöt jag att börja bygga mitt eget hus.”

UN Women Humanitarian work. Detailed captions to come. 22 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Nene Daouda, är en 38-årig änka som förlorade sin man under kriget. Hon flydde till flyktinglägret Ngam i Kamerun med sina fem barn. Hon förlorade nyligen ett av sina barn på grund av sjukdom.

kamerun02Nene (mitten) och en av hennes döttrar, Salamatou Abubakar (vänster), 12 år, har serverat mat till många flyktingar i sin provisoriska restaurang på en av marknaderna i lägret. ”Jag upplevde en stor förändring för min restaurang och inkomst efter att jag deltagit i en kurs som organiserades av UN Women. Vid kursens slut fick vi ett startkapital på 50 000 (USD 85). Jag investerade pengarna i min restaurang och började bygga ett sparkapital.” Idag försörjer hon sina barn och betalar deras skolgång och andra grundläggande utgifter.

UN Women Humanitarian work. Detailed captions to come. 22 April 2016. Photo: UN Women/Ryan Brown

Att befinna sig på flykt är en fruktansvärd situation. Varje dag är en ny utmaning men för dessa kvinnor och många andra i Kamerun har livet i flyktinglägret även stärkt dem på sätt de kanske aldrig hade trott.

Foto: UN Women/Ryan Brown