« Tillbaka till nyheter

Marta visade att fotboll inte bara är för män

Publiceringsdatum: 21 feb 2019

År 2018 vann svensk-brasilianska Marta Vieira da Silva priset Best FIFA Women’s Player för sjätte gången, och hon nämns ofta som en utav världens bästa fotbollsspelare. Marta har spelat i det brasilianska landslaget och för flera klubbar i Sverige och USA. Hon har bland annat vunnit 7 SM-guld med de svenska fotbollsklubbarna Umeå IK, Tyresö FF och FC Rosengård.

Att vara flicka och spela fotboll har dock inte alltid varit lätt för Marta, och som barn fick hon höra att fotboll inte är en sport för flickor. Idag är hon en av UN Womens Goodwill-ambassadörer, för att inspirera och hjälpa andra flickor att våga satsa på sina drömmar.

Marta växte upp i Brasilien, och började att spela fotboll kring 7 års ålder. Hon bodde i en liten stad där flickor inte brukade spelade fotboll, och blev därför ensam att spela med killarna. Marta fick kommentarer om att fotboll inte är en sport för flickor och att hennes familj därför inte borde låta henne spela. Hon fick också höra att hon inte skulle kunna lyckas inom fotbollen eftersom hon inte var tillräckligt bra. Som barn förstod inte Marta varför hon fick dessa kommentarer, eftersom hon själv tyckte att hon var bra på fotboll.

Genom att visa upp sin talang på fotbollsplanen kämpade Marta emot fördomarna om att kvinnor inte kan spela fotboll. Hon förklarar att motståndet gjorde henne ännu starkare och mer förberedd på framtida motgångar i livet. Martas största inspiration var hennes mamma, som var ensamstående och tog hand om sina fyra barn på egen hand. Martas mamma arbetade hela dagarna och hade inte mycket tid över, men hon gav aldrig upp. Marta berättar att hon har fått sin styrka ifrån sin mamma.

Martas envishet och hårda arbete gav till slut resultat. Hon minns en natt år 2006, då hon kom tillbaka till sin hemstad i Brasilien efter att ha vunnit priset för årets bästa kvinnliga fotbollsspelare.

“Det var nästan midnatt när jag anlände, men hela staden var vaken och väntade på mig”, säger Marta.

Hon möttes av människor som vinkade utanför bilfönstret när hon åkte förbi. Något som blev möjligt tack vare att Marta aldrig gav upp trots det motstånd hon hade stött på tidigare. Idag använder Marta sin historia för att stärka andra flickor och få dem att fortsätta arbeta mot sina mål. Hon vill sända ut ett budskap om att våga tro och lita på sig själv.

”Det är en stor ära för mig att vara Goodwill-ambassadör för UN Women. Jag är här för att använda min historia till att inspirera fler flickor och kvinnor, och för att skapa nya möjligheter så att nästa generation inte behöver gå igenom samma sak som jag”, förklarar Marta.

Foto: UN Women / Ryan Brown