« Tillbaka till nyheter

Klimatförändringar i form av dödliga översvämningar drabbar Somalia

Publiceringsdatum: 4 dec 2023

I klimatförändringarnas spår och vid olika miljökatastrofer drabbas kvinnor och flickor hårt. Hur klimatförändringarnas effekter påverkar människor globalt diskuteras just nu på FN:s klimattoppmöte COP28 mellan 30 november och 12 december.

I Somalia påverkar nuvarande översvämningar och floder över två miljoner människor. Över 750 000 människor har tvingats evakuera sina hem, och mer än 100 personer har förlorat sina liv, enligt rapporter från myndigheter och humanitära partners i huvudstaden Mogadishu.

”Vi vet att i miljökatastrofer och andra humanitära katastrofer drabbas kvinnor och flickor hårt. Våldet mot kvinnor och flickor ökar, samtidigt som kvinnor och flickor ofta blir sist prioriterade vad gäller tillgång till mat och sjukvård”, säger Ulrika Grandin, verksamhetschef UN Women Sverige.

Den pågående krisen initierades av regnperioden ”deyr” i oktober. I Somalia hade landet knappt återhämtat sig från en tidigare historisk torka som lett till omfattande hungersnöd. Detta förvärrar läget i landet och 1,5 miljoner barn, inklusive flickor, under fem års ålder riskerar nu att drabbas av akut undernäring nästa år. 

Enligt rapporter förväntas de pågående kraftiga skurarna och översvämningarna påverka minst 1,5 miljoner hektar åkermark fram till december. Tusentals människor har förlorat tillgång till marknader och försörjning och befinner sig även isolerade i sina hem runt om i landet, något som också påverkar frekvensen av våld i hemmet.

Vägar, broar och annan infrastruktur har skadats omfattande. Samtidigt har sjukhus och skolor tvingats hålla stängt, och risken för kolera har ökat markant.

De somaliska myndigheterna, FN och olika samarbetspartners arbetar med att bistå de drabbade människorna med humanitär hjälp. Just nu är prioriteringen att hjälpa isolerade familjer och erbjuda omedelbar humanitär hjälp till offren.

UN Women arbetar för kvinnors och flickor rättigheter runt om i världen samt med att bekämpa alla former av våld mot flickor och kvinnor.

Stöd UN Womens arbete genom att swisha 900 29 32.

Läs mer: https://news.un.org/en/story/2023/11/1144202

Foto: UNHCR/Mohamed Maalim