« Tillbaka till nyheter

”Jag förberedde mig inför inträdesprovet, men mina drömmar förblev bara drömmar”

Publiceringsdatum: 15 dec 2023

UN Women Sverige har genom en av våra medlemmar kontakt med några unga kvinnor i Afghanistan. Genom dessa unga kvinnor, som vill vara anonyma under pseudonym, följer vi livet i Afghanistan efter att talibanerna tog över i landet. UN Women är en av de få organisationer som är kvar i Afghanistan med kvinnlig personal och fortsätter stödja kvinnor och flickor i landet.

Röster från unga afghanska kvinnor

På flera skyltar runt om i staden Mazar-e-Sharif står det: ”Vi tar emot lärlingar för skräddarutbildning”. Nuförtiden lockar varje sömnadsverkstad i staden unga kvinnor i åldrarna 18 eller 19 år till sömnadskurser, och ibland är vissa ännu yngre än så. Innan talibanerna styrde över flickornas öde rörde sig alla i olika riktningar med skilda mål inför framtiden. Nu arbetar alla flickor i stället mot ett gemensamt litet mål.

När talibanerna övertog makten stängde Afghanistans skolor för kvinnor och flickor över sjätte klass. Det första året under talibanernas styre var Balkh en av de få provinser där flickor fortfarande tilläts gå i skolan. Men situationen varade inte länge, då kvinnliga elever över sjätte klass till slut förbjöds att gå i skolan även i Balkh.

Enformiga dagar passerar en efter en, och det ansikte hon möter i spegeln varje morgon ser mer trött och nedstämt ut för varje dag som går. Nuförtiden brottas Asiyah, som är en pseudonym, med livets svårigheter – precis som tiotusentals andra flickor som saknar utbildning. Hon säger att hon ser hur livet håller på att rinna henne ur händerna, samtidigt som hon inte kan göra något för att rädda sig ur detta träsk.

När Asiyah slutar gå i skolan drabbas hon av svår depression. ”För ett år sedan kände jag mig inte så här, jag kunde få andra att skratta bara genom att vara i ett rum. Men från den dagen skolan stängde försvann all min glädje och lycka”, säger Asiyah.

Numera undviker hon att sitta med andra, skratta eller gå ifrån ensamheten. ”Känslan av att inte vilja vara ute och prata med andra smyger sig på mer och mer för varje dag”, berättar hon.

Efter avslutade studier drömde Asiyah, som är en elev i elfte klass, om att studera juridik. För att fly depressionens tunga grepp har hon funnit en tillflyktsort i symaskinen. Varje morgon, i Mazar-e-Sharifs heta tunga och luft, Balkhs centralort, tar hon sin resväska full av tygstycken och vandrar länge genom stadens dammiga gränder för att till slut nå en liten syverkstad.

”Mitt liv blev svårare för varje dag. Jag kunde känna de negativa förändringarna i mitt väsen. Varje dag blev jag mer nedstämd och sorgsen än dagen innan. Jag hade blivit en helt annan person. För att rädda mig själv ifrån en djup depression var jag tvungen att börja i en sykurs. Nu när min kunskap och utbildning är begränsad, kommer jag att fortsätta med sömnad för att i framtiden åtminstone kunna täcka mina dagliga utgifter”.

Talibanerna drog sig inte för att skrämma och avskräcka flickor från att gå i skolan. De placerade en mina och sprängde den vid flickgymnasiet ”Shaheed Abdul Khaliq”. I en förklaring uttryckte de att: ”vi är inte emot att flickor går i skolan, men vi kan inte garantera deras säkerhet”. Dessa taktiker påverkade inte någon av eleverna, och de tvekade inte på att fortsätta gå till skolan. Efter att ha genomfört det sista provet för läsåret 1401 stängde talibanerna till slut även skolornas och högskolornas portar i Mazar-i-Sharif.

Zahra, som är en pseudonym, en elev som tvingades arbeta i en sömnadsverkstad, berättar att hon i flera år kämpade mot sin extrema familjs försök att hindra hennes från att skaffa sig kunskap. Men nuförtiden har hon en starkare motståndare än sin familj; den talibangrupp som nu hindrar henne från att gå i skolan är en motståndare som Zahra inte kan bekämpa

Zahra genomgick tuffa utmaningar inför inträdesprovet för att komma in på universitetet. Men när det bara var ett år kvar till att hennes dröm skulle gå i uppfyllelse, satte talibanerna stopp för det.

UN Womens arbete

UN Women arbetar för att stärka global jämställdhet och mot alla former av våld mot kvinnor och flickor runt om i världen. Vi arbetar med att skapa säkra och trygga platser för kvinnor och flickor i Afghanistan och stödjer kvinnorättsorganisationer och deras arbete på plats.  

Stöd UN Women Sveriges insamling till arbetet med kvinnor och flickor i Afghanistan här.
Vill du stödja UN Womens globala arbete med jämställdhet och kvinnor och flickors mänskliga rättigheter? Bli då världsfeminist här.

Tillsammans gör vi skillnad.

Foto: UN Women/Habib Sayed Bidell