« Tillbaka till nyheter

Invigning av Stockholms Feministiska Filmfestival

Publiceringsdatum: 24 jan 2018

Nu kan du köpa biljetter till årets invigning av Stockholms feministiska filmfestival. Missa inte chansen att se filmen alla pratar om – Lady Bird i regi av Greta Gerwig. 

Den 22 februari klockan 17.30 öppnas dörrarna för mingel och förfriskningar på Rigoletto. Därefter blir det tal av årets invigningstalare kulturminister Alice Bah Kuhnke, utdelning av det feministiska filmstipendiet Anna-priset och en rad andra överraskningar. Anna-priset är ett stipendium som årligen delas ut till en person som arbetar med ett filmprojekt om kvinnors rättigheter. Vi på UN Women nationell kommitté Sverige har tillsammans med WIFT:Women in Film and Television instiftat priset. Därefter premiärvisas i Stockholm den oscarsnominerade storfavoriten Lady Bird regisserad av Greta Gerwing.

Köp dina biljetter här.

Om filmen:
Kalifornien 2002. Sjuttonåriga Christine ”Lady bird” McPherson längtar efter att bli vuxen och komma bort från hemstaden Sacramento. Med en arbetslös och deprimerad pappa och en mamma som sliter för att få ekonomin att gå ihop, drömmer Lady bird om college och livet på östkusten.

Lady Bird är en uppväxtskildring i en amerikansk småstad i början av 2000-talet, men det är mer än så. Vi sticker ut hakan och kallar den en modern generationsroman i långfilmsformat för 80-talsgenerationen. Dialogen och skådespeleriet lyser. Utöver Saoirse Ronan (Lady Bird) är det Laurie Metcalf (Marianne) som fullkomligt briljerar i rollen som den känslomässigt slutna mamman som så gärna vill men inte förmår visa sin kärlek.