« Tillbaka till nyheter

Från flykt från Afghanistan till att bli professionell fotbollsspelare i Danmark

Publiceringsdatum: 7 aug 2023

Afghanska Nadia Nadim kom till Danmark som flykting och blev sen professionell fotbollsspelare. Under sin tid på en flyktingförläggning såg hon en ung tjej spela fotboll.

”Jag visste vad fotboll var, men jag hade aldrig sett tjejer spela. Jag kände att det där vill jag göra!”

“Fotboll räddade mig från att vara en outsider och jag kände mig accepterad.”

Nadia började spela för ett lokalt lag, sen i danska landslaget och har spelat i lag som Manchester City och Paris Saint-Germain.

Idag arbetar Nadia Nadim som läkare och har blivit en förebild för många flickor och kvinnor som motarbetas av stereotypa könsnormer och diskriminering. Läs mer här

Alldeles för många flickor och kvinnor i världen hålls fortfarande tillbaka genom sociala normer och traditionella synsätt. Att delta i sport och idrott kan vara ett sätt att bryta ner stereotypa normer och ett stärka kvinnor och flickor, även i ledarskap.

Bidra till UN Womens och FIFAs kampanj ”Unite for Gender Equality” genom att swisha 900 29 32 och märk med Unite. Eller stöd UN Womens arbetet för alla kvinnors och flickors rättigheter världen över genom att bli månadsgivare

Foto: Kenneth Stjernegaard för UNESCO