« Tillbaka till nyheter

Fler flickor i Cameroon kan gå klart skolan

Publiceringsdatum: 13 mar 2019

I Cameroon lever många barn utan födelsebevis. Barn som inte föds på sjukhus blir inte registrerade direkt vid födseln, och att registrera sina barn i efterhand är en mycket lång och dyr process som många föräldrar inte har råd att genomföra. De barn som lever utan födelsebevis får varken gå klart skolan eller skaffa ett nationellt ID-kort.

Flickor som inte får gå klart skolan blir ofta utsatta för tidiga äktenskap och graviditeter, menar Odette Bienel som arbetar med ett av UN Womens projekt i Cameroon. Projektet skapades för att hjälpa fler barn att få sina födelsebevis, och att göra det enklare och billigare för föräldrar att registrera sina barn. Målet är att öka dessa barns tillgång till grundläggande samhällsservice, så att de kan slutföra sin utbildning och vara en del av samhället. Projektet har hittills hjälpt 200 barn att få sina födelsebevis, och ytterligare 155 barn står på tur.

Nbdemke Elizabeth, 13 år, och Yeng Chimine, 12 år, är två av de barn som fått hjälp, och de har nu möjlighet att gå klart skolan. Både Nbdemke och Yeng vill arbeta som läkare i framtiden. Nbdemke vill helst bli barnläkare, så att hon kan hjälpa andra barn att hålla sig friska.

Att öka tillgången till grundläggande samhällsservice är ett av fokusområdena under årets CSW – The 63rd UN Commission on the Status of Women – som pågår på FNs högkvarter i New York mellan 11-22 mars 2019. Temat för konferensen är Social protection systems, access to public services and sustainable infrastructure for gender equality and the empowerment of women and girls.

Foto: UN Women / Ryan Brown