« Tillbaka till nyheter

Ett klick följt av några steg i taget

Publiceringsdatum: 23 sep 2016

Budskapet med kampanjen är tydligt – jämställdhet är inte en kvinnofråga utan någonting som angår oss alla.

På förhandsvisningen av HeForShe våren 2014 trodde jag först att jag hört fel när namnet på kampanjen presenterades. Jag var bara en av många jämställdhetskämpar som undrade om det verkligen var rätt sätt att uttrycka det på – ”Han för Henne”? Jag funderade också kring det här med att mycket fokus låg på att få folk att skriva under. Ett klick så är det klart?

Nu, två år senare, är jag den första att erkänna att de tvivel jag hade gällande formuleringen på det stora hela var oberättigade. Kampanjen har fungerat som en dörröppnare i så många delar av världen och under kvällen för tvåårsfirandet vittnade människor från jordens alla hörn om hur de lyckats mobilisera män och kvinnor för jämställdhet på ett sätt de aldrig någonsin lyckats med innan.

Så ja, det hela börjar faktiskt med ett klick. Ett klick som betyder att du har skrivit under. Ett klick som innebär att du gjort ett aktivt val som jag sedan kan påminna dig om. En handling du hädanefter ansvarar för.

Budskapet med kampanjen är tydligt – jämställdhet är inte en kvinnofråga utan någonting som angår oss alla. Alla måste ta en del av ansvaret att bryta de normer som håller oss tillbaka. Det är på det stora hela en fråga om mänskliga rättigheter.

HeForShe är en tvååring som växer fort. I januari förra året lanserades UN Womens nya initiativ IMPACT 10x10x10 som en del av den globala kampanjen. Initiativet går ut på att förena världsledare, universitet och näringsliv i syfte att uppmuntra män i kampen för jämställdhet inom samtliga kategorier.

Under kvällen för tvåårsfirandet av HeForShe i onsdags fanns några av förändringsagenterna inom initiativet på plats – Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Finlands president Sauli Niinistö, Japans premiärminister Shinzo Abe, ledare från universitet och näringsliv, unga ledare från Pakistan, Indonesien och USA, och såklart Emma Watson, Goodwill ambassadören som otaliga gånger har fått FN-servrarna att krascha när hon når miljontals människor i hela världen med budskapet om en jämställd värld.

Om inte vi – vilka, om inte nu – när? Den frågan står kvar. Vi har en mycket kvar att göra. Men med vittnesmålen från tvåårsfirandet i minnet kan vi se att det finns det många goda krafter i världen som ser till att vi rör oss framåt. Ett klick följd av några steg i taget.

Hannah Stanton,

Vice styrelseordförande för UN Women nationell kommitté Sverige


 Bild överst: UN Women/Celeste Sloman