« Tillbaka till nyheter

En viktig dag för att sprida kunskap om mens

Publiceringsdatum: 28 maj 2023

UN Women Sveriges lokalförening skriver idag på internationella mensdagen en debattartikel i Skaraborgs Allehanda

Mensfattigdom är en verklighet världen över, även i Sverige och Skaraborg. På mensdagen uppmanar UN Women Skaraborg till mer forskning kring den menstruerande kroppen, gratis mensskydd på skolor och arbetsplatser och en slopad moms på mensskydd.

28 maj internationella mensdagen, en viktig dag att uppmärksamma för att sprida kunskap om detta blod som förändrar livet för många. Besvär som kan hålla i sig under hela sitt menstruerande liv. I en värld där vi har lyckats flyga till månen för 54 år sedan kan man tycka att forskningen runt den menstruerande kroppens besvär borde ha kommit längre, men ”forskning om kvinnosjukdomar är allmänt eftersatt och har svårare att få anslag.” enligt forskaren och gynekologen Sebastian Gidlöf vid Karolinska Institutet.

Menstruation skapar besvär som påverkar livskvalitén för många, så som psykisk ohälsa – PMS, PMDS, starka smärtor, endometrios och PCOS och mycket mer. Ta en stund och tänk på hur många tillfällen du själv eller någon i din närhet har missat skoldagar, arbetsdagar eller andra viktiga dagar för umgänge och livskvalité, dagar av kunskap och nöjen som gått förlorade och sjukdagar som påverkat lönen.

Varför är kroppar som menstruerar mindre värda att forska på?

I skuggan av mensen pågår även en mensfattigdom, också här bland oss i Skaraborg. Kostnader kring en menstruerande kropp har i beräkningar (beroende på vilka produkter och mediciner den menstruerande behöver använda) landat på mellan 50 000-85 000 kronor genom ett liv, detta inte inberäknat förlorad inkomst. Lägg till flera menstruerade kroppar per familj och summan blir enorm. I en värld och här i Skaraborg, där priserna på allt kraftigt har ökat, ökar mensfattigdomen, och som alltid är det kvinnor, särskilt de unga, arbetslösa, sjukskrivna och nyanlända som drabbas hårdast.

Ingen ska behöva förlora livskvalité för att det fattas pengar till mensskydd, eller för att forskningen inte prioriterar den menstruerande kroppen, en kropp som hälften av jordens befolkning besitter.

På internationella Mensdagen uppmanar vi, UN Women lokalförening Skaraborg, att skolor och arbetsplatser tillhandahåller mensskydd gratis på lätt tillgängliga platser och toaletter. Att momsen på 25 procent tas bort, en procentsats som är möjligt att själva bestämma i varje EU land. En menstruerande kropp ska inte bli ekonomiskt straffad för något som inte är valbart. Länder så som Irland, Kanada och Storbritannien har redan momsbefriat mensskydd helt.

Vi uppmanar handlare runt om i Sverige och Skaraborg i solidaritet med den menstruerande kroppen att ta upp debatten om momsfria mensskydd och fram tills det händer sänker sina priser på mensskydd med minst momsbeloppet, så som ICA- handlarna David och Lina Larsson i Överkalix har gjort. Ett mycket bra initiativ!

Den som menstruerar ska inte behöva välja bort livskvalitet så som umgänge, fritid och aktivitet, skola eller arbete, vi alla måste hjälpas åt att prioritera denna fråga, vad kan du göra i din position som skaraborgare för att lyfta frågan om forskning, vård och mensfattigdom?

UN Women lokalförening Skaraborg

Josefine Olsson
Monica Green
Moa Mannesson
Anita Andersson
Ann-Christin Svensson
Jeanette Leinonen

 Länk till debattartikeln