« Tillbaka till nyheter

Besök från Ukraina-delegation

Publiceringsdatum: 1 dec 2023

I veckan hade vi i Stockholm besök från en delegation från Ukraina. Olika officiella tjänstepersoner från Ukraina var här för att lära av Sveriges arbete med jämställdhetsintegrering i offentlig förvaltning. UN Women Ukraina och Felicia Dahlqvist samordnade besöket tillsammans med Felicia Fahlin samt Maryna Sopilka som också är konsult på Ukrainas jämställdhetskommission.

I delegationen deltog Yulia Podyuk, Maryna Shevchenko, Yuliia Kholodniuk och Hanna Nesterenko som arbetar på Departementet för lokala och regionala frågor samt infrastruktur. Från Kiev stad deltog också jämställdhetschef Tetiana Guzenko och från motsvarande Ukrainas SKR Valentyna Poltavets.

Att återuppbyggnaden av Ukriana – som redan startat trots att kriget pågår – blir inkluderande för både kvinnor och män är helt centralt. Det är nu en viktig möjlighet att kunna återuppbygga ett mer jämställt samhälle, inte minst regionalt och lokalt samt infrastruktur. Detta är frågor som alla de i delegationen arbetar med.

Under veckan hann vi med besök på Regeringskansliet, Sida, FBA, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Stockholm stad och Uppsala kommun samt att de träffade personer från Jämställdhetsmyndigheten, Riksdagsledamöter och civilsamhällesorganisationer. Även Stockholms landshövding tog emot delegationen.

Alla gav ett varmt välkomnande och visade sin stora solidaritet med kampen i Ukraina.