« Tillbaka till nyheter

Avlönat arbete ger ökad ekonomisk egenmakt för kvinnor på flykt.

Publiceringsdatum: 20 apr 2016

Världens första toppmöte om humanitära insatser kommer att äga rum i Istanbul i maj nästa år. Inför mötet har frågan om ökad jämställdhet inom området för humanitärt arbete fått mer och mer uppmärksamhet av det internationella samfundet.

UN Women driver humanitära insatser i flyktinglägret Za’atari i Jordanien där cirka 80 procent av de som sökt skydd är kvinnor och barn. Alltför sällan får kvinnor och flickors särskilda behov tillräckligt utrymme vid utformandet och genomförandet av humanitära insatser. De största utmaningarna för kvinnor i flyktinglägret Za’atari är utanförskap och isolering, enligt UN Womens Regional Director for Arab States, Mohammad Naciri.

Utanförskapet beror till stor del på ojämlikhet mellan män och kvinnor. Många kvinnor har begränsat tillträde till offentliga platser och begränsade möjligheter att utföra betalt arbete utanför bostaden.

UN Womens så kallade oaser i Za’atari erbjuder möjligheten att bryta mönster av utanförskap och isolering genom exempelvis cash-for-work-program där kvinnor får möjlighet till betalt arbete. Tack vare dessa program får många kvinnor för första gången betalt för det jobb de utför. Detta bidrar till kvinnors ökade självständighet och stärker deras roll och status inom familjen som familjeförsörjare. Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden är en viktig förutsättning för ökat samhällsinflytande och medbestämmande och är därför ett viktigt steg för att uppnå jämställdhet.

Läs mer här

Fotocredit: UN Women/Christopher Herwig